Simona Ionescu / Redactor Șef

Lista antibioticelor care se pot elibera fără rețetă. Continuă contrele între Ministerul Sănătății și farmaciști

Lista antibioticelor care se pot elibera fără rețetă. Continuă contrele între Ministerul Sănătății și farmaciști
Ministerul Sănătății a revenit cu noi precizări în legătură cu antibioticele care se pot elibera pacienților în caz de urgență, fără rețetă. A dat publicității și lista cu aceste medicamente. Farmacișii vin și ei cu precizări.

Pe lista Ministerului Sănătății, asociată ordinului de ministru, sunt doar 20 de antibiotice care pot fi eliberate, în regim de urgență și în doze pentru doar 48 ore, din farmacie fără rețetă. Produsele din lista antibioticelor nu sunt însă „la liber”, precizează farmaciștii. Ei ar fi dorit ca dozele să fie pentru 72 de ore și anunță că, în unitatea farmaceutică, decizia eliberării antibioticul trecut pe listă va aparține farmacistului.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătății Adriana Pistol spune:

„Întâi de toate, ce se eliberează pentru 48 de ore sunt antibiotice de primă intenţie: tetraciclina, ampicilina, biseptol. Aţi mai auzit de medicamentele astea? Vă aduceţi aminte din copilărie? Nu sună ca cele pe care le utilizăm acum într-o cantitate foarte mare. În această situaţie, aceste antibiotice de primă linie sunt cele mai puţin susceptibile să ducă la rezistenţa antimicrobiană. Asta este o parte a răspunsului.

A doua parte a răspunsului: dacă pacientul în continuare nu se simte bine, el trebuie să ajungă la medic. Poate să rămână duminică seara, dar luni dimineaţă ar trebui să ajungă la medic, pentru că pacientul, ca şi farmacistul bănuieşte în momentul în care i-a eliberat în situaţii de urgenţă, bănuieşte, pe baza simptomelor pe care persoana respectivă le are, că ar putea fi diagnosticul X, Y, administrează acest antibiotic, dar certitudinea o vom avea numai dacă mergem la consult a doua zi”, a declarat Adriana Pistol, citată de News.ro.

Farmaciștii au obiecții

Ordinul, consideră farmaciștii, a fost făcut în grabă, pentru că încă mai sunt aspecte rămase nediscutate cu specialiștii. Până la mijlocul lunii martie, când va fi gata baza de date, medicamentele se vor elibera „în orb”, pacientul declarând sub semnătură că nu merge să ia și din altă farmacie doza de urgență, dar fără să poată fi verificat.

Pe de altă parte, rămâne în aer o altă problemă: cum te asiguri că pacientul se va adresa medicului după 48 ore, astfel încât să nu rămână doar cu doza pentru două zile.

Din acest motiv, consideră farmacistul Luiza Drăgoi, președinta Colegiului Farmaciștilor Olt, citat de sursa media, ar fi fost mai potrivită o reglementare care să permită eliberarea de antibiotice pentru 72 ore, scăzând astfel riscul dobândirii rezistenței la antibiotice.

„Ei vin aici la un profesionist, nu vin să ceară: «Dați-mi și mie un Augmentin!»”

De asemenea, subliniază farmacista Luiza Drăgoi, antibioticul nu va fi eliberat doar pentru că o persoană solicită acest lucru, ci farmacistul trebuie să constate această nevoie.

Antibioticele care sunt pe listă

Cele 20 medicamente care pot fi eliberate la decizia farmacistului, în doze pentru 48 ore și în lipsa rețetei, sunt cuprinse într-o anexă a ordinului elaborat din care fac parte 82 antibiotice și antifungice de uz sistemic. Lista celor 20 medicamente este:

1. AMOXICILLINUM*

2. AMOXICILLINUM + ACIDUM CLAVULANICUM*

3. AMPICILLINUM*

4. CEFADROXILUM*

5. CEFALEXINUM*

6. CHLORAMPHENICOLUM*

7. CLARITHROMYCINUM*

8. CLINDAMYCINUM*

9. DOXYCYCLINUM*

10. ERYTHROMYCINUM*

11. METRONIDAZOLUM oral*

12. NITROFURANTOINUM*

13. OXACILLINUM*

14. PHENOXYMETHYLPENICILLINUM*

15. SULFAFURAZOLUM*

16. SULFAMETHOXAZOLUM + TRIMETHOPRIMUM*

17. SULTAMICILLINUM*

18. TETRACYCLINUM*

19. TINIDAZOLUM*

20. NYSTATINUM*

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre