Simona Ionescu / Redactor Șef

Lucian Oprea, un mare jurnalist, a murit. Ultimul text l-a scris acum 5 zile

Lucian Oprea, un mare jurnalist, a murit. Ultimul text l-a scris acum 5 zile
Este incredibil de dureros să anunți că încă un jurnalist talentat a murit. Lucian Oprea este cel mai recent din breasla ziariștilor care a plecat dintre noi. A fost un comentator de sport apreciat și respectat. Odihnă veșnică!

Fostul mare jurnalist şi comentator sportiv Lucian Oprea, care a lucrat la Agenţia Naţională de Presă AGERPRES peste trei decenii, s-a stins din viaţă, duminică seara (30 august), la vârsta de 70 de ani, în urma unui stop cardio-respirator, a anunţat familia. Astăzi, 1 septembrie, a fost condus pe ultimul său drum.

Lucian Oprea, un mare jurnalist, a murit

Lucian Oprea a muncit cât a putut de mult. Era apreciat și respectat ca un profesionist adevărat. Ultimul text scris  fost în urmă cu 5 zile, pe 28 august, despre marea sa iubire, ciclismul.

”Să vorbești la trecut despre Lucian Oprea este ceva ce depășește puterea mea de înțelegere. Pentru că el va rămâne mereu în spiritul nostru prin cărțile lui, prin postările de pe blogul personal căruia i s-a dăruit până în ultima clipă și comentariile lui acide de pe Facebook care deconspirau falsitatea din sportul, politica și societatea românească. Toate vor rămâne mereu un exemplu despre cum se poate face presă indiferent de cât de vitrege sunt timpurile, cu o singură condiție: să ai pasiune. Și el a avut pasiune cât noi toți la un loc. Iar dacă s-a despărțit de această lume la o zi după startul uneia dintre cele mai dragi competiții a sufletului său, Turul Ciclist al Franței – despre acesta a și fost, de altfel, ultimul său articol de pe blog -, sunt sigur că a făcut-o pentru a putea însoți, din ceruri, caravana celei mai maiestuoase competiții din lume. Și să poată comenta din nou, de data aceasta de acolo, de sus, alături de nea Ilie Goga, evadările, sprinturile și toate luptele din pluton și elementele de tactică pe care doar niște specialiști și iubitori ai sportului ca ei ar avea dreptul să le comenteze. Dumnezeu să te odihnească în pace Lucică Oprea, veghează-ne de acolo de sus!”, a scris jurnalistul Andrei Constantinescu.

Regrete și condoleanțe au transmis și transmit și foștii săi colegi de la Tineretul liber: Simona Ionescu („Lucian a fost un ziarist pur-sânge. Scria, documentat, despre orice, nu numai despre sport, iar părerile lui contau”), Ștefan Mitroi, Bogdan Comaroni, Lucian Cristea, Sorin Ovidiu Bălan, Gavrilă Inoan, Emil Stanciu… Să-i fie odihna veșnică!

Lucian Oprea, biografia

  • Lucian Oprea, născut la Craiova, pe 15 august 1950, a fost absolvent al Facultăţii de Drept din Bucureşti (1979), iar din anul 1972 a lucrat ca publicist-comentator la AGERPRES. Chiar dacă mai târziu a fost angajat al altor publicații, Lucian Oprea a continuat să transmită corespondențe și pentru Agerpres. A acoperit 19 ediţii ale Jocurilor Olimpice (nouă de vară şi zece de iarnă), a fost prezent la zeci de campionate mondiale, de unde a transmis reportaje şi analize din gimnastică, box, tir, lupte, popice, hochei pe gheaţă, karate, atletism şi altele pentru AGERPRES, radio, presă şi televiziune. Tot în această perioadă a fost prezent la 20 de ediţii ale Turului ciclist al României.
  • Pe parcursul activităţii sale profesionale a semnat rubricile permanente la revistele Viaţa Studenţească şi Flacăra (până în 1990)
  • După Revoluție, a lucrat în presa audio-vizuală, la televiziunile Amerom şi Soti, la Radio România şi Total. A fost publicist-comentator la ziarul Tineretul Liber, în 1991-1992, apoi, până în 1995, responsabil al paginilor de sport la Expres Magazin, şef de departament la revista Privirea. A colaborat la numeroase publicaţii din provincie, iar din 1997 a fost reporter special la Gazeta sporturilor.
  • Între 1990 şi 1998, a fost membru titular în Comitetul executiv al Asociaţiei Presei Sportive.
  • A fost premiat de Federația Internațională a Presei Sportive
  • Între 2003 şi 2006, a publicat opt cărţi de reportaje sportive, printre care ”Atena 2004”, ”Bicicleta, dragostea mea”, ”Pilde olimpice”, ”Premiere pe acoperişul lumii”, ”Cercuri de foc şi gheaţă”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre