Simona Ionescu / Redactor Șef

Lumea muzicii din România e în doliu. A trecut la cele veșnice prima femeie baterist din Europa

Lumea muzicii din România e în doliu. A trecut la cele veșnice prima femeie baterist din Europa
Anunțul despre decesul unei femei cu totul și cu totul extraordinare i-a înduioșat pe români. A plecat dintre noi la vârsta de 84 de ani.

Lacrimi și regrete în România, după anunțul decesului unei profesioniste desăvârșite.

Lumea muzicii din România e în doliu. A trecut la cele veșnice prima femeie baterist din Europa

O legendă a României s-a stins din viață, anunțul trist fiind acum făcut de familie. Eugenia Șerbănescu, prima femeie baterist din România, dar și din Europa, a plecat la Domnul. Instrumentistă de marcă, Eugenia Șerbănescu a făcut parte timp de peste 35 de ani din Orchestra de Cameră şi cea Naţională a Societăţii Române de Radiodifuziune. Cu aceste două orchestre a participat la zeci de turnee în străinătate, în Europa şi în Asia.

„Soacra mea, un om remarcabil. De o sensibilitate aparte și inima întregii familii. Dumnezeu s-o odihnească! A murit Eugenia Șerbănescu, prima femeie baterist din România și din Europa. Eugenia Șerbănescu, trecută în Eternitate în această dimineață, a fost un reper pentru mediul artistic profesionist”, a fost mesajul nurorii sale, postat pe rețelele de socializare.

Trupa Venus, prima formație de femei. Eugenia Șerbănescu a fost prima femeie din Europa care cânta la baterie. Foto: Arhiva TVR

Eugenia Șerbănescu a făcut parte și din trupa Venus

Eugenia Șerbănescu a început să fie cunoscută după ce a intrat în trupa Venus, cu care a avut numeroase concerte, fiind prima formație muzicală de femei din România și Europa, în perioada anilor 60′-70′. Pentru că au vrut să-și întemeieze o familie, în anul 19, fetele din trupă au decis să tragă obloanele.

Pentru început, trupa Venus a fost formată din Nicoleta Păun și Mihaela Surulescu, la voce și chitară, Elvira Iancu la bas, Eugenia Șerbănescu la tobe. După doi ani în formație au venit solista Liane Birnberg și Marina Șoitu la claviatură și instrumente de suflat.

Potrivit site-ului tvr3.tvr.ro, „La granița anilor ’60 – ’70, la deja celebra Casă de Cultură a Studenților „Grigore Preoteasa” din București, una dintre cele mai interesante apariții beat, apoi pop-rock a constituit-o grupul feminin Venus. Una dintre cele mai vechi formații feminine din lume (prima, se pare, din Europa, cu statut profesionist), trupa reunea studente de la Conservator”.

Pentru cei tineri, trebuie spus că în acei ani se năștea în România „generația în blugi”. Rebelă, iubitoare de Beatels, Deep Purple, Rolling Stones, Elvis Presley, Phoenix, Roșu și Negru, Jimmy Hendrix…

Sursă foto: arhiva TVR

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre