Simona Ionescu / Redactor Șef

Luna dispare miercuri noapte. Cele mai frumoase legende despre Luna nouă

Luna dispare miercuri noapte. Cele mai frumoase legende despre Luna nouă
În aceată noapte, 18 august, Luna argintie se va putea vedea doar la 2% din suprafață, ca o seceră subțire, iar miercuri, 19 august, nu se va mai putea vedea. Este Luna nouă. Cele mai frumoase legende despre Luna nouă.

Abia se mai poate vedea Luna în aceste zile. La noapte, 18 august, Luna argintie se va putea vedea doar la 2% din suprafață, ca o seceră subțire, iar miercuri, 19 august, nu se va mai putea vedea deloc. Fenomenul atronomic se numește Luna nouă.

Luna nouă 2020. Cele mai frumoase legende

Miercuri, 19 august, este Lună nouă. La ora 5.42, satelitul Pământului nu se va mai putea vedea. Abia din 25 august, va începe din nou să se arate, câte puțin în fiecare noapte. Fenomentul astronomic Luna nouă se produce atunci când Luna se interpune între Pământ și Soare, fiind iluminat doar discul de pe fața nevazută.

Multă lume crede că de pe Lună pornesc forțe copleșitoare și, totodată, neliniștitoare. Oamenii de știință au descoperit, într-adevăr noi și fascinante legături între Lună, om și natură.

Dintotdeauna, Luna i-a atras pe oameni în mrejele ei și le-a înfierbântat fantezia. De forțele ei, chipurile magice par să influențeze în egală măsură omul și natura, se leagă mituri și basme.

Astrologii spun că Luna nouă stimulează creșterea și vitalitatea, este vremea ideală pentru orice început, pentru o dietă sau o cură de slăbire. Acum este momentul cel mai propice pentru împăcări și meditație.

Luna nouă în folclorul românesc

Când nu se vede Luna, mulți oameni cred că au mâncat-o vârcolacii.

  • În folclorul românesc, se spune că în nopţile când este Lună Nouă, pricolicii încep să umble. Aceste făpturi fabuloase ar fi oameni sau strigoi care se pot preface în jivine, de regulă câini fioroşi sau lupi, care vor să schimbe ordinea lucrurilor şi să facă rău oamenilor nevinovaţi. În popor, aceste făpturi sunt denumite vârcolaci, pricolici sau draci.
Când este Lună Nouă, pricolicii încep să umble. Aceste făpturi fabuloase ar fi oameni sau strigoi care se pot preface în jivine, de regulă câini fioroşi sau lupi
  • Pricolicilor li se mai spune şi tricolici. Cei mai mulţi sunt pricolici din voia lor, adică vrăjitori, care pot să sece puţurile, să ia laptele vacilor, să înspăimânte copiii.
  • Ei se pot transforma în orice animal, cu excepţia porumbelului, mielului, ariciului, corbului şi rândunicii, care sunt considerate vietăţi sfinte. Pricoliciul poate străbate orice obstacol şi se aşează pe pieptul oamenilor care dorm.
  • Mai sunt încă mulţi oameni care cred că în timpul somnului se transformă în animale, din pricina unor vrăji sau pentru că au fost vânduţi de mici diavolului ori s-au născut în a treia generaţie tot din fată nemăritată.

Chef Scărlătescu are o pasiune. Ce preț credeți că are?

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre