Simona Ionescu / Redactor Șef

Luni începe recensământul obligatoriu. Zi liberă pentru răspunsuri on-line. Cetățenii Sectorului 4 au la dispoziție patru puncte fixe

Luni începe recensământul obligatoriu. Zi liberă pentru răspunsuri on-line. Cetățenii Sectorului 4 au la dispoziție patru puncte fixe
Pentru prima dată în țara noastră, recensământul din acest an se va face, într-o primă etapă, online, prin autorecenzare, mai exact prin completarea unui chestionar specific. Fapt pentru care, în perioada 14 martie – 15 mai, cetățenii au obligația, ca în măsura posibilităților utilizării mijloacelor online, să furnizeze autorităților competente, toate informațiile solicitate, necesare actualizării datelor statistice naționale.

 Pentru aceasta, cetățenii trebuie să acceseze pagina de web www.recensamantromania.ro , să completeze un formular de preînregistrare și, ulterior, un chestionar pe care îl vor primi pe adresa de e-mail. Mai mult, aceștia pot furniza datele solicitate atât pentru propria persoană cât și pentru ceilalți membri ai familiei, beneficiind de o zi liberă plătită, fie că lucrează în sistemul privat sau în sistemul bugetar.

Liber de la muncă pentru cei care se înscriu online pentru recensământ

Persoanele care vor completa chestionarul furnizat de Institutul Național de Statistică, vor beneficia de o zi liberă în programul de muncă.

„Cei care se înscriu în format online vor beneficia de o zi liberă, ceea ce înseamnă poate un stimul. Avantajele autorecenzării: completarea formularului în orice moment din perioada specificată. Datele sunt uşor de completat, nu este ceva foarte complicat. Vreau să subliniez că protecţia datelor este garantată 100%. Din momentul în care s-au validat datele, ele au fost criptate şi au fost trimise în baza de date, fiecare înregistrare nu se mai identifică prin codul numeric personal, ci printr-un identificator statistic care nu mai poate crea o legătură între persoană şi datele înregistrate”, anunță Todorel Andrei, președintele Institutului.

Chestionarul emis de INS vizează câteva câmpuri esențiale, precum informații despre locuință, gospodărie, dotarea locuinței ori caracteristici ale persoanei care completează, informații cu privire la nivelul de instruire ori demografice. Alături de acestea vor trebui precizate religia, etnica ori limba maternă, conform președintelui INS.

Primăria Sectorului 4 pune la dispoziția cetățenilor 4 puncte fixe pentru recensământul obligatoriu

Primarul Daniel Băluță a venit cu o soluție pentru locuitorii Sectorului 4 care nu au la dispoziție mijloace online pentru a furniza datele solicitate în cadrul recensământului. Aceștia se pot adresa celor 4 puncte fixe amenajate pe raza sectorului în următoarele locații:

Centrul European Cultural și de Tineret pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu” (str. 11 Iunie, nr. 41), Centrul Comercial Grand Arena (bd. Metalurgiei, nr. 12-18, etaj 1, in cadrul Biroului Unic), Școala Gimnazială Nr. 190 ( fosta Școală Gimnazială Nr. 100, bd. Calea Văcărești, nr. 296), Școala Gimnazială „George Bacovia(str. Stoian Militaru, nr. 72).

În punctele mai sus menționate, care vor funcționa în perioada 14 martie – 15 mai, de luni până duminică, în intervalul orar 09:00 – 20:00, recenzorii îi vor ajuta pe cetățeni să transmită informațiile solicitate prin completarea formularului specific. De menționat că, toate datele colectate în aceste centre vor fi utilizate în condiții de maximă siguranță, în scop statistic, având în vedere că recenzorii au semnat un contract de confidențialitate.

Persoanele care nu vor participa la recensamântul național, în perioada mai sus menționată, vor avea obligația furnizării informațiilor personale în intervalul 16 mai – 17 iulie 2022, în care colectarea răspunsurilor se va face de către recenzori, prin interviuri față în față. Cei care refuză, însă, transmiterea datelor riscă sanctiuni, conform prevederilor legale în vigoare.

“Refuzul transmiterii datelor solicitate; b) refuzul transmiterii datelor în mod gratuit; c) refuzul transmiterii datelor în forma solicitată; d) transmiterea datelor cu întârziere faţă de termenul solicitat; e) comunicarea de date incorecte şi incomplete din propria culpă; f) împiedicarea accesului în interiorul complexurilor rezidenţiale aflate în proprietate privată, precum şi în cele aparţinând cultelor religioase a personalului de recensământ în vederea desfăşurării tuturor activităţilor aferente recensământului; g) împiedicarea sau îngreunarea activităţilor recensământului; h) refuzul de a prezenta persoanelor autorizate de către conducerea I.N.S. documentele şi evidenţele necesare verificării datelor. (2) Contravenţiile prevăzute la alin. (1) se sancţionează cu amendă de la 15.000 lei la 50.000 lei,” potrivit OUG nr. 19 din 4 februarie 2020 privind organizarea şi desfăşurarea recensământului populaţiei şi locuinţelor din România în anul 2021.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre