Simona Ionescu / Redactor Șef

Marcel Boloș, veste rea pentru români. Cine nu respectă legea, primește amenzi mari

Marcel Boloș, veste rea pentru români. Cine nu respectă legea, primește amenzi mari
Beneficiarii cardurilor sociale care nu respectă regulile, vor primi sancțiuni, a anunțat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

Cine utilizează voucherele pentru alimente pentru achiziționarea de tutun sau alcool ar putea să plătească amendă de până la 6500 de lei sau chiar să i se blocheze cardul. Potrivit lui Boloș, dacă situația devine și mai complicată, atunci românilor care încalcă legea le pot fi retrase cardurile sociale.

„Putem introduce sancțiuni mai dure”

„Se pot aplica amenzile care nu sunt deloc de neglijat, pentru că merg până la 40 de puncte de amendă, undeva în jurul a 6.500 de lei. Însă, dacă vom vedea că acest fenomen se generalizează, putem introduce şi sancţiuni mai dure. Dacă vedem că lucrurile iau amploare, atunci probabil că vom modifica Ordonanţa şi pentru cei care sunt în această situaţie le vom retrage cardurile sociale”, a anunţat Boloș la Antena 3.

Banii de pe tichetele sociale trebuie folosiți în decurs de un an

De asemenea, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat că banii de pe card trebuie să fie folosiți în decurs de un an din momentul în care sunt disponibili. Românii care au dreptul la carduri sociale și nu le-au primit, să contacteze Ministerul Muncii, fie Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în funcție de problema pe care o au.

„Dacă sunt persoane care nu sunt sigure că se află pe lista beneficiarilor eligibili, menționăm că întrebările referitoare la acest aspect trebuie adresate Ministerului Muncii și Solidarității Sociale. Cât despre informațiile referitoare la cardurile care nu au putut fi livrate, acestea pot fi solicitate Poștei Române”, susține Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Cine beneficiază de voucherele de alimente

Potrivit legii, beneficiază de voucherele de alimente pensionarii din sistemul public de pensii, precum și cei din evidența caselor de pensii sectoriale. Dar și persoanele care primesc drepturi în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii sau de casele de pensii sectoriale. E vorba de persoane care anul trecut au avut venituri lunare care nu au depășit 1500 de lei. Iar pentru anul acesta, sunt persoanele care nu primesc lunar mai mult de 1700 de lei.

Beneficiare sunt și familiile cu cel puțin doi copii în întreținere

Tot de voucherele sociale beneficiază și persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu, dar și familiile care au cel puțin doi copii în întreținere, care au un venit lunar pe membru de familie maxim 600 de lei pentru 2022 și 675 de lei pentru 2023. Nu în ultimul rând, vouchere sociale primesc și familiile monoparentale, care au un venit pe membru de familie care nu depășesc sumele de mai sus.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre