Marea țeapă  a pensiilor private. Sute de mii de români rămân cu buzele umflate

Marea țeapă  a pensiilor private. Sute de mii de români rămân cu buzele umflate
Sute de mii de români ar beneficia de pensii private plătite de angajatori, însă realitate este cruntă în cazul lor. Este vorba de sistemul de pensii facultative (Pilon III) din România.

În aparență, Pilonul III poate da impresia că a reușit să se dezvolte mai repede decât alte forme de economisire, cu excepția clasicelor depozite bancare. În realitate, însă, la 15 ani de la lansare, cifrele arată cu totul altceva. Mai precis, cei aproximativ 630.000 de români beneficiari ai Pilonului III cred că au fost favorizați de angajator, care le-ar fi plătit o cotizație de pensie suplimentară.

Această posibilitate de pensie facultativă există de 15 ani, însă angajatorii s-au angajat doar pe hârtie, mai arată sursa citată. În realitate, sumele depuse în conturile viitoarelor pensii aferente Pilonului III sunt extrem de mici, și, practic, nu le vor fi de niciun folos pensionarilor.

Angajații care au crezut că vor avea pensii suplimentare, primesc sume ridicole

„Concret, în 2022 s-au făcut plăți către 10.000 de participanți, majoritatea covârșitoare (aproape 94%) îndeplinind criteriul de vârstă. Doar 0,36% din plăți au fost făcute pentru invaliditate, în timp ce 6,40% au fost plăți către moștenitori ai unor participanți decedați. Sumele totale achitate, arată ultimele date ASF, s-au ridicat la 101 milioane de lei, ceea ce face ca suma medie plătită beneficiarilor să fie de circa 10.000 de lei.

Presupunând că participantul își retrage banii la vârsta de 60 de ani (așa cum prevede legea că o pot face participanții la Pilonul III) și că mai supraviețuiește până la atingerea nivelului mediu pentru speranța de viață (72 de ani în România), rezultă că el va dispune lunar de circa 70 de lei. În situația fericită în care un participant are contul alimentat de către angajator pe o perioadă mai lungă de timp (să spunem 30 de ani, cât este echivalat un ciclu complet de viață pentru un sistem de pensii) și în condițiile

în care piețele vor fi în următorii 15 ani la fel de „productive” ca în precedenții 15, suma retrasă va merge până spre 150 de lei pe lună, adică aproximativ o factură pentru curent în cazul unui apartament cu două camere locuit de două persoane”, arată Economica.net.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre