Simona Ionescu / Redactor Șef

Mark Zuckerberg s-a aliat cu Donald Trump și anunță schimbări fără precedent. Rețelele de socializare se zdruncină din temelii

Mark Zuckerberg s-a aliat cu Donald Trump și anunță schimbări fără precedent. Rețelele de socializare se zdruncină din temelii
Mark Zuckerberg a anunțat schimbări fără precedent în ceea ce privește platformele Instagram, Facebook și Threads. De asemenea, fondatorul rețelelor de socializare a recunoscut, în premieră, faptul că guvernele lumii solicită cenzurarea internetului.

Mark Zuckerberg a recunoscut, pentru prima oară, că cenzurarea rețelelor sociale se datorează implicării guvernelor din diverse țări, inclusiv cel al Statelor Unite. Pentru prima oară de când a fondat Meta, Zuckerberg a anunțat relaxarea cenzurii și revenirea la un conținut „liber”, mai aproape de „origini”. 

Modificările vin chiar înainte ca președintele ales Donald Trump să preia funcția. Trump și alți republicani au criticat dur pe Zuckerberg și Meta pentru ceea ce consideră a fi cenzurarea vocilor de dreapta.

Verificarea faptelor, o metodă de părtinire politică 

„Verificatorii de fapte au fost prea părtinitori politic și au distrus mai multă încredere decât au creat”, a spus Zuckerberg într-un videoclip în care a anunțat noua politică marți. 

„Ceea ce a început ca o mișcare de a fi mai incluzivi a fost din ce în ce mai folosit pentru a reduce la tăcere opiniile și pentru a exclude oamenii cu idei diferite, și s-a mers prea departe”, a continuat fondatorul Meta. 

Mark Zuckerberg s-a aliat cu Donald Trump și anunță schimbări fără precedent. Rețelele de socializare se zdruncină din temelii
Mark Zuckerberg a anunțat că va relaxa cenzura și va lupta împotriva guvernelor care solicită acest lucru, alături de Donald Trump

Cu toate acestea, Zuckerberg a recunoscut un „compromis” în noua politică, menționând că mai mult conținut dăunător va apărea pe platformă ca urmare a modificărilor în moderarea conținutului.

Zuckerberg anunță că s-a aliat cu Trump 

Joel Kaplan, noul șef al afacerilor globale de la Meta, a declarat marți pentru Fox că parteneriatele Meta cu verificatorii de fapte terți au fost „bine intenționate la început, dar a existat prea multă părtinire politică în ceea ce aleg să verifice și cum o fac”. 

Zuckerberg a spus că Meta va „scăpa, de asemenea, de o grămadă de restricții pe subiecte precum imigrația și genul, care nu au legătură cu discursul de masă” și „colaborează cu președintele Trump pentru a respinge guvernele din întreaga lume care vânează companiile americane și vor mai multă cenzură”.

Europa, criticată dur 

Mark Zuckerberg a vorbit despre Europa ca fiind un loc cu „un număr din ce în ce mai mare de legi care instituționalizează cenzura și fac dificilă construirea de ceva inovator” și a spus: „Țările din America Latină au instanțe secrete care pot ordona companiilor să elimine lucrurile în liniște”.

„Guvernele și mass-media tradiționale au făcut eforturi să cenzureze din ce în ce mai mult. Multe dintre acestea sunt în mod clar politice, dar există și o mulțime de lucruri legitim rele, droguri, terorism, exploatare a copiilor. Acestea sunt lucruri pe care le luăm foarte în serios și vreau să mă asigur că le gestionăm în mod responsabil”, a mai spus Zuckerberg. 

„Prea multe greșeli și prea multă cenzură” 

„Am construit o mulțime de sisteme complexe pentru a modera conținutul, dar problema sistemelor complexe este că ele greșesc, chiar dacă cenzurează accidental doar 1% din postări, adică milioane de oameni, și am ajuns la un punct în care sunt prea multe greșeli și avem prea multă cenzură. Alegerile recente se simt, de asemenea, ca un punct de răsturnare cultural înapoi la prioritizarea discursului”, a continuat miliardarul. 

Fondatorul Meta a anunțat că eliminarea unor restricții privind conținutul pe subiecte precum genul și imigrația ar „asigura că oamenii își pot împărtăși convingerile și experiențele pe platformele noastre” și a spus că focalizarea filtrelor care scanează postările pentru încălcări ale politicii va fi mutată doar pentru a aborda numai încălcări ilegale și de gravitate ridicată, bazându-se pe utilizatori să raporteze încălcările de gravitate mai mică înainte de a lua măsuri. 

„Vom reduce dramatic cantitatea de cenzură pe platformele noastre. Vom prinde mai puține lucruri rele, dar vom reduce, de asemenea, postările și conturile oamenilor nevinovați pe care le închidem accidental”, a mai spus Mark Zuckerberg. 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri