Simona Ionescu / Redactor Șef

Măsuri pe care trebuie să le luăm în caz de furtună. ISU ne sfătuiește cum să ne păzim

Măsuri pe care trebuie să le luăm în caz de furtună. ISU ne sfătuiește cum să ne păzim
Furtunile puternice și aversele torențiale care au fost anunțate de meteorologi nu trebuie să ne găsească nepregătiți. De aceea ISU a transmis un comunicat cu ce măsuri trebuie să luăm în situații extreme.

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) au emis un Ghid de supraviețuire pe timp de furtună prin care ne învață cum să ne păzim în omentul în care începe vijelia.

Măsuri în cazul producerii unei furtuni

▪️întrerupeţi activităţile în aer liber. Intraţi în locuință, într-o construcţie sau într-un autoturism
▪️închideţi ferestrele şi uşile
▪️deconectaţi de la rețea aparatele şi alte echipamente electrice, de exemplu computerele şi aparatele de aer condiţionat. Acestea pot fi defectate din cauza descărcărilor electrice atmosferice.

În timpul unei furtuni

▪️evitaţi: obiectele înalte, precum un copac înalt izolat în spaţiu deschis, câmpurile, plajele sau ambarcaţiunele pe apă, obiectele metalice (utilaje agricole, stâlpi, echipamente de fermă, motociclete, biciclete, etc.)
▪️dacă nu aţi reuşit să vă adăpostiţi şi simţiţi că părul vi s-a electrizat, este un indiciu că există pericolul unui trăsnet. Aşezaţi-vă ghemuit, puneţi-vă mâinile pe urechi şi cap, lipiţi călcâiele
▪️dacă vă aflaţi în pădure, căutaţi adăpost într-o zonă în care se află copaci mai puţin înalţi. Dacă sunteţi într-un spaţiu deschis, deplasaţi-vă spre o zonă joasă (o vale)
▪️dacă sunteţi pe un lac, ajungeţi la mal de urgenţă şi adăpostiţi-vă imediat
▪️nu vă întindeți pe pământ!

După furtună

▪️aveți grijă la firele de curent electric căzute (mai ales în apă), la podurile avariate parțial sau total, la arbori sau clădiri afectate de furtună
▪️dacă ați identificat persoane inconștiente, lovite de trăsnet, solicitați imediat ajutor medical la numărul de urgență 112! Persoanele lovite de trăsnet pot suferi arsuri, leziuni neurologice sau paralizia mușchilor respiratori, fapt ce poate cauza stop cardio-respirator
▪️dacă sunteți instruit, aplicați procedurile de resuscitare cardio-respiratorie (compresiuni toracice externe și ventilația artificială).

Pe platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență FII PREGĂTIT pot fi consultate ghidurile special create pentru a afla cum vă puteți proteja în diverse situații de urgență, generate de fenomene meteo extreme.
FURTUNĂ: https://fiipregatit.ro/ghid/furtuna/
TORNADĂ: https://fiipregatit.ro/ghid/tornada/

Victor Slav a debutat în afaceri. De acolo de unde alții fug, el își ia avânt

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre