Simona Ionescu / Redactor Șef

Matteo Politi, falsul chirurg estetician, a fost arestat. A înșelat sute de pacienți

Matteo Politi, falsul chirurg estetician, a fost arestat. A înșelat sute de pacienți
Carabinierii l-au arestat pe Matteo Politi, falsul chirurg estetician la Mestre, în baza unui mandat european de arestare emis de Autoritatea Judiciară Română.

S-a dat drept chirurg estetician timp de 15 ani, dar avea doar o diplomă de clasa a opta. Așa a reușit Matteo Politi să înșele pacienți nu doar din România, ci și din Hong Kong.

Activitatea medicală a bărbatului de 43 de ani s-a încheiat la Marghera (Veneția), unde carabinierii i-au pus cătușele în baza unui mandat european de arestare emis de Autoritatea Judiciară din România, pentru înșelăciune și falsificare de documente, în legătură cu exercitarea abuzivă a profesiei de medic.

A lucrat la un hotel din Mestre

Potrivit justiției române, în perioada martie – decembrie 2018, bărbatul s-ar fi dat drept medic, inducând în eroare nouă victime cu privire la calitatea sa de specialist în chirurgie plastică estetică, folosind un nume fals și efectuând operații în cinci unități sanitare din București, obținând profituri de zeci de mii de euro.

Matteo Politi a fost prins!

Investigațiile ulterioare au arătat că acesta și-a găsit apoi un loc de muncă într-un hotel din Mestre. După ce bărbatul a fost arestat, Politi a fost dus la închisoare, în așteptarea procedurilor de extrădare.

Își făcuse un nume în domeniu

De-a lungul anilor, Politi a înșelat sute de pacienți, pretinzând că este expert în „medicină cosmetică și estetică” și a reușit să convingă de abilitățile sale managerii a șase unități sanitare locale din patru regiuni diferite. Își făcuse un nume în domeniu și reușise să-l „vândă” unor clinici din multe țări, dată fiind reputația sa, susținută și de certificate false. Politi va trebui să execute trei ani și patru luni de închisoare.

Ajutat de avocat

Matteo Politi, pe numele său adevărat Matthew Mode a reușit să obțină documentele false pentru a-și exercita profesia fiind ajutat de un avocat. Acesta a jucat un rol important pentru a sparge ochiurile sistemului birocratic românesc. „Numele bărbatului nu apare pe lista avocaților români.

Timp de 15 ani a înșelat pacienți

Există o anchetă în desfășurare, nu știm exact ce s-a întâmplat, dacă persoana respectivă s-a prezentat ca avocat sau ca agent al acestuia. Ceea ce este cert este, repet, că nu este avocat”, a declarat directorul de comunicare al asociațiilor profesionale din România, Monica Cercelescu. De altfel, Inspectoratul General al Poliției Române investighează de multă vreme o rețea specializată în falsificarea de documente pentru pretinși avocați abuzivi.

„Mi-a redus nasul ca pe un șnițel”

O anchetă a jurnaliștilor de la Libertatea a scos la iveală mărturiile pacienților ruinați de intervențiile chirurgicale ale medicului din Mestre. Unul dintre pacienții săi a fost practic desfigurat după o operație de rinoplastie. „Mi-a redus nasul ca pe un șnițel”. Răspunsul medicului a fost pur și simplu șocant: „Doamnă, e din cauza vârstei. La urma urmei, aveți 60 de ani, țesuturile nu mai suportă”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre