Simona Ionescu / Redactor Șef

Meteorologii anunță uragane fără precedent! Vor afecta întreaga economie globală

Meteorologii anunță uragane fără precedent! Vor afecta întreaga economie globală
Schimbările climatice afectează din ce în ce mai mult fenomenele meteorologice. Experții fac avertismente serioase pentru anul acesta și anunță uragane fără precedent, care vor avea consecințe inclusiv asupra întregii economii globale.

Meteorologii au anunțat că uraganele de anul acesta vor fi unele fără precedent, cu efecte negative asupra întregii economii globale. Sezonul uraganelor din Atlanticul de Nord pentru anul 2024 urmează să înceapă săptâmâna viitoare. 

Conform estimărilor Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA), sezonul urmează să fie unul „extraordinar” și ar putea include între patru și șapte uragane de categoria 3 sau mai puternică. În cadrul conferinței de presă organizate, directorul NOAA, Rick Spinrad, a emis o serie de avertismente. 

Uragane fără precedent 

Spinrad a subliniat că NOAA nu a mai prezis niciodată un număr atât de ridicat de furtuni și uragane. Acesta a subliniat că aceste prognoze sunt în principal influențate de perspectivele pentru evoluția viitoare a fenomenului meteorologic La Nina, precum și de temperaturile extrem de ridicate din Oceanul Atlantic.

Schimbările climatice vor provoca între 17 și 25 de furtuni cărora li se va atribui un nume, cu vânturi de peste 63 de kilometri pe oră. Dintre acestea, între opt și 13 ar putea să devină uragane, însoțite de rafale cu viteze de peste 119 kilometri pe oră, iar între patru și șapte dintre acestea ar putea fi de categoria 3 sau mai puternică, cu rafale începând de la 178 de kilometri pe oră.

La Nina are consecințe globale 

La Nina este un fenomen meteorologic care se dezvoltă în Oceanul Pacific, dar care are consecințe la nivel global. În contrast, fenomenul El Nino, care s-a manifestat anul trecut, are tendința opusă de a modera activitatea uraganelor din Atlanticul de Nord.

Sezonul uraganelor din Oceanul Atlantic debutează la începutul lunii iunie și se încheie la sfârșitul lunii noiembrie. Aceste uragane pot cauza daune devastatoare atât materialului, cât și punând în pericol viețile oamenilor, în special în statele sudice ale Statelor Unite. Potrivit oamenilor de știință, în general, odată cu încălzirea climatică, uraganele devin mai puternice, fiind alimentate de încălzirea suprafeței oceanelor.

Schimbările climatice afectează întreaga economie globală 

Potrivit unui studiu realizat recent, schimbările climatice vin și cu costuri imense. Studiul, realizat de Institutul Potsdam pentru cercetarea impactului climatic (PIK) și publicat în revista „Nature”, studiul arată că suma estimată a pagubelor cauzate de schimbările climatice se ridică la peste 38 de trilioane de dolari anual.

Uraganele vor fi tot mai dese
Foto: evz

Acest lucru reprezintă o reducere a veniturilor mondiale cu 19%. Este important de menționat că această cifră este estimată până în anul 2050 și reprezintă un apel la acțiune pentru reducerea încălzirii globale, scrie EVZ. 

Costurile pentru a reduce încălzirea globală, de șase ori mai mici

Prin comparație, costurile pentru a reduce încălzirea globală cu două grade celsius sunt de șase ori mai mici. În total, daunele anuale la nivel global sunt estimate la 38.000 de miliarde de dolari, cu posibilitatea de a ajunge la 59.000 de miliarde de dolari în 2050. 

Pagubele sunt rezultatul creșterii temperaturilor, dar și al schimbărilor în ceea ce privește precipitațiile și variațiile temperaturii. Adăugarea altor fenomene meteorologice extreme, cum ar fi furtunile sau incendiile de vegetație, ar putea să le mărească și mai mult.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre