Mierea mov din Carolina de Nord, o enigmă dulce. Specialiștii nu reușesc să-i dezvăluie misterul

Nimeni nu a reușit până acum să înțeleagă ce determină culoarea mov a mierii, iar specialiștii în apicultură susțin că din când în când găsesc în stupi nu doar faguri aurii, ci și un lichid gros, cu o nuanță de mov. O adevărată comoară.
„Este adevărat, nimeni nu știe cu certitudine ce determină această culoare”, susține Paige Burns, specialist în horticultură și director al extensiei agricole din județul Richmond. Există însă câteva teorii, unele din folclorul local despre ce ar putea determina culoarea mov.
Unii specialiști, citați de The Travel susțin că nectarul florilor din Sanhills ar conține niveluri ridicate de aluminiu, care ar putea influența culoarea mierii. Mulți apiculturi resping teoria, motivând că dacă aluminiul ar fi fost „vinovat”, atunci mierea ar apărea constant, nu sporadic.
O altă sursă ar fi o plantă cu flori violet, numită Kudzu, nectarul acesteia, bogat în pigmenți putând fi procesat de albine pentru a produce mierea mov. Dar, unii apicultori spun că mierea mov apare înainte de perioada de înflorire a kudzu.
La fel de bine, albinele ar putea să meargă și la afinele sălbatice sau la mure. Testele au arătat că nectarul arburelui de sourwood ar putea produce o nuanță purpurie, dar nici în acest caz dovezile nu sunt clare.
Mierea mov este descrisă ca fiind „fructată, dulce și ușor acidulată”, cu note de fructe de pădure și o savoare unică. Culoarea variază de la nuanțe albăstrui la mov intens. Mierea mov nu are însă la toți apicultorii din zonă, uneori putând trece chiar și „zece ani fără să o mai vezi”.
Această regiune este una dintre ultimele refugii pentru specii rare de faună precum broasca din Carolina sau șarpele sudic, ambele pe cale de dispariție. În zonă se află celebrul Pinehurst Golf Resort, supranumit „leagănul golfului american”, precum și centrul ecvestru Southern Pines, înconjurat de trasee pentru echitație și drumeții.
Sursă foto: www.honeybeesuite.com
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook