Simona Ionescu / Redactor Șef

Mii de părinți, pasibili de amendă. Absența nemotivată la școală atrage sancțiuni uriașe

Mii de părinți, pasibili de amendă. Absența nemotivată la școală atrage sancțiuni uriașe
O familie de români a trăit un șoc după ce au fost luați la întrebări pe aeroportul Allgäu din oraşul german Memmingen. Ce vroiau să știe polițiștii.

Au plecat cu copilul în Germania, dar au ajuns să fie interogați de ce micuțul nu se află la școală.

Mii de părinți, pasibili de amendă. Absența nemotivată la școală atrage sancțiuni uriașe

O familie de români au fost trași de urechi de autoritățile din Germania. Motivul? Polițiștii vroiau să știe care este scopul călătoriei lor, dar mai ales ce caută copilul cu ei, când ar fi trebuit să fie la cursuri. Întrucât în România nu este vacanță,  oamenii legii din Germania le-au explicat acestora că încalcă dreptul la școlarizare al micuțului și, în plus, au anunțat și instituția din București. Aceasta va trebui să sesizeze primăria, iar părinții să primească o amendă care să-i usture.

Amendă de până la 5000 de lei

Este un semnal de alarmă de care trebuie să țină cont toți părinții ai căror copii absentează de la școală. Dacă nu vor ține cont de lege, atunci vor trebui să scoată din buzunar o amendă care poate ajunge chiar până la 5000 de lei.

În cazul în care amenda nu este plătită, se poate face muncă în folosul comunității. „Părintele sau tutorele legal instituit este obligat să ia măsuri pentru asigurarea frecvenței școlare a elevului, pe perioada învățamântului obligatoriu. Nerespectarea acestei prevederi din culpa părintelui sau a tutorelui legal instituit reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă între 500 și 5000 RON sau munca echivalentă în folosul comunității, prestată de părinte sau de tutorele legal instituit.

Banii se vor folosi în folosul învățământului preuniversitar

Amenzile sau munca în folosul comunității sunt aplicate de primărie, la sesizarea directorului unității de învățământ. Banii astfel obținuți pot fi utilizați exclusiv în folosul învățământului preuniversitar. De cele mai multe ori prin România raziile poliţiştilor vizează elevii de liceu care se strâng în localurile din jurul unităţilor de învăţământ”, se arată în fragmentul din lege care permite amendarea părinţilor.

Sursă foto: expresul

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre