Simona Ionescu / Redactor Șef

Milioane de pensionari vor primi bani mai puțini la pensie. De vină sunt chiar angajatorii

Milioane de pensionari vor primi bani mai puțini la pensie. De vină sunt chiar angajatorii
O nouă lege a pensiilor ce va intra în vigoare peste aproximativ o lună și jumătate vine cu vești proaste pentru milioane de pensionari. Mulți dintre ei vor primi bani mai puțini la pensie, iar de vină sunt chiar angajatorii la care aceștia au lucrat.

Noua lege a pensiilor urmează să intre în vigoare peste 1 lună și jumătate. Între timp, aceasta vine și cu vești proaste pentru mulți pensionari, care vor primi mai puțini bani la pensie. Asta din cauza unor perioade care, deși lucrate, nu vor fi luate în considerare. 

După ce au întârziat trei luni cu livrarea adeverințelor privind pensia recalculată, Ministerul Muncii și Casa de Pensii au anunțat că acestea vor fi transmise între 15 și 31 august. Formula de recalculare prevede că cei care au muncit mai mult de 25 de ani pot primi pensie mai mare. Totuși, există și situații în care anumiți ani de muncă nu sunt luați în considerare. 

Cei care nu au avut contribuții plătite vor avea pensie mai mică 

Pensionarii care primesc pensie socială de 1.281 lei, au descoperit că banii primiți erau mai puțini decât se așteptau. În unele cazuri, acest lucru a fost din cauza muncii la negru. În alte însă, cu toate că veniturile proveneau din surse declarate, angajatorii nu plătiseră contribuțiile la stat, astfel că vechimea respectivă nu a fost luată în considerare la calcul.

Pensionarii care nu au avut contribuțiile plătite de către angajator se vor trezi cu mai puțini bani în portofel

Din păcate, pentru acești pensionari nu mai există soluții. Cu toate că există opțiunea de a achiziționa ani de vechime, costul este foarte mare. Suma este de aproximativ 11.000 de lei pentru un an de vechime, scrie Capital. 

Orele suplimentare, primele și sporurile au și ele probleme 

O altă problemă este legată de pensionarii care au avut venituri din: sporuri, ore suplimentare, prime sau alte venituri similare. Aceștia sunt obligați să aducă dovezi pentru aceste venituri, iar termenul de depunere al adeverințelor este între 1 septembrie și 1 martie 2025.

Cei care vor duce adeverințele vor avea parte de recalcularea pensiei și astfel se vor putea lua în considerare și acele venituri. 

Ce perioade sunt considerate necontributive 

Armata, șomajul și studiile sunt perioade sunt considerate necontributive. Pentru fiecare an petrecut în armată, șomaj, sau în cadrul studiilor, pensionarii primesc 0,25 puncte.

Sporurile, primele, precum și bonusurile, vor trebui dovedite prin adeverințe, pentru a putea fi luate în calcul la recalcularea pensiei

Angajarea în timpul pensiei nu este considerată o perioadă contributivă. Ea nu aduce puncte bonus suplimentare la pensie.

Cum se calculează suplimentul de pensie în funcție de vechime

  • 25 de ani de muncă: 0 puncte bonus.
  • 30 de ani de muncă: 5 ani în intervalul 26-30 de ani aduc 5 X 0,5 = 2,5 puncte bonus. Calculul suplimentului: 2,5 puncte X 81 lei = 202 lei.
  • 35 de ani de muncă: 5 ani în intervalul 26-30 de ani (5 X 0,5) și 5 ani în intervalul 31-35 de ani (5 X 0,75) aduc un total de 6,25 puncte bonus. Calculul suplimentului: 6,25 puncte X 81 lei = 506 lei.
  • 40 de ani de muncă: 5 ani în intervalul 26-30 de ani (5 X 0,5), 5 ani în intervalul 31-35 de ani (5 X 0,75), și 5 ani în intervalul 36-40 de ani (5 X 1) aduc un total de 11,25 puncte bonus. Calculul suplimentului: 11,25 puncte X 81 lei = 911 lei.
  • 45 de ani de muncă: 5 ani în intervalul 26-30 de ani (5 X 0,5), 5 ani în intervalul 31-35 de ani (5 X 0,75), și 10 ani în intervalul 36-45 de ani (10 X 1) aduc un total de 16,25 puncte bonus. Calculul suplimentului: 16,25 puncte X 81 lei = 1.300 lei.

Formula de recalculare a pensiei 

Valoarea punctului de referință (VPR) X numărul de puncte. VPR: 81 lei.

Punctele: sunt compuse din punctele de contributivitate, punctele de stabilitate și punctele pentru perioadele asimilate.

Punctele necontributive: includ anii petrecuți în armată, șomaj, facultate sau creșterea copilului. Este vorba de câte 0,25 puncte pentru fiecare an.

Punctele necontributive includ anii petrecuți în armată, șomaj, facultate sau creșterea copilului.

Punctele de contributivitate sunt obținute în urma muncii efective.

Punctele de stabilitate:

  • 0,50 puncte pe an pentru intervalul 26-30 de ani de muncă;
  • 0,75 puncte pe an pentru intervalul 31-35 de ani de muncă.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre