Simona Ionescu / Redactor Șef

Ministrul Energiei a dat vestea despre facturile la gaze. Ce ne așteaptă anul viitor

Ministrul Energiei a dat vestea despre facturile la gaze. Ce ne așteaptă anul viitor
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a spus ce urmează să se întâmple cu facturile la gaze. La ce să se aștepte românii anul viitor.

Potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja, facturile la gaze ale românilor vor fi plafonate până la finalul lunii martie. Ce urmează să se întâmple din aprilie 2025.

Veste bună pentru români. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja i-a asigurat pe locuitorii României că până la finalul lui martie 2025 prețurile la gaze naturale și electricitate vor fi plafonate. Pe de altă parte, prețurile au scăzut cu 10-20% la curent și căldură, în ultima perioadă.

„Îi protejăm pe români așa cum i-am protejat și până acum la gaz și la energie electrică”

„Vor plăti acelaşi preţ la energie electrică şi la gaze, până la finalul lunii martie, anul viitor. Deci trecem iarna cu facturi plafonate. Îi protejăm pe români aşa cum i-am protejat şi până acum şi la gaz şi la energie electrică. Am sesizat că furnizorii se duc sub acel plafon reglementat. Deci ei concurează pentru clienţi.

„S-a ieftinit gazul între 15-20%”

Ce se va întâmpla cu facturile de gaze ale românilor din 2025

Având un gaz mai ieftin la producător, au un preţ mai mic şi s-a ieftinit gazul între 15 şi 20% (…) La energie electrică, pentru românii care au acel consum mai mare de peste 300kw oră/ lună şi ei au sesizat ieftiniri la facturi de 10-15%”, a precizat ministrul Energiei, vineri seară, în cadrul unei intervenții TV la Antena 3 CNN.

„Pentru acești români, facturile nu au voie să crească”

De asemenea, autoritățile vor încerca să găsească o modalitate și pentru facturile din anul 2025 și vor ajuta consumatorii vulnerabili. Începând de anul viitor, România va trebui să se alinieze măsurilor adoptate de UE și va trebui să găsească soluții echitabile pentru familiile cu venituri mici, familiile numeroase.

Dar și pentru cei care au nevoie de aparatură medicală și consumă mai multă electricitate. Ministrul Energiei a specificat că „facturile nu au voie să crească pentru acești români”. Depozitele de gaze naturale ale României sunt umplute în proporție de 95,63%, potrivit ultimelor date din 4 septembrie 2024.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre