Simona Ionescu / Redactor Șef

Cea mai așteptată veste. Are legătură cu plata facturilor

Cea mai așteptată veste. Are legătură cu plata facturilor
Plata facturilor a ajuns un factor de stres pentru mulți români, mai ales după scumpirile din ultimul an. Cu atât mai problematică e chestiunea facturilor iarna, când se consumă mult mai multă energie.

Cea mai așteptată veste în rândul românilor are legătură cu plata facturilor. Toți oamenii cu venituri mai mici de 2.000 de lei se bucură la aflarea ei. A fost prelungită până la data de 31 martie valabilitatea pentru voucherele de energie. Astfel, gospodăriile vulnerabile vor dispune de resursele necesare pentru a trece cu bine iarna.

„Valabilitatea cardurilor de energie se va prelungi până la data de 31 martie 2024 astfel încât gospodăriile vulnerabile să aibă resursele necesare pentru a trece cu bine și peste iarna care începe. În urma discuțiilor cu reprezentanții Comisiei Europene am obținut acordul prelungirii valabilității cardurilor de energie de la 31 decembrie 2023 la 31 martie 2024.

În acest sens, în aceste zile, inițiem demersurile de modificare a legislației naționale pentru ca acest acord să fie rapid implementat. Compensarea prețurilor la energie este o măsură importantă prin care asigurăm sprijin familiilor vulnerabile și ne menținem angajamentele luate, așa cum e normal”, a scris Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene din Români, pe pagina sa de Facebook.

Cum se achită facturile folosind cardurile de energie

Conform Poştei Române, beneficiarii voucherelor pot plăti facturi curente sau restante, doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului. Cu un card se pot face mai multe plăți către mai mulți furnizori, până la epuizarea sumei, la orice subunitate a Poștei Române, la factorul poștal sau online, accesând link-ul.

Cine beneficiază de voucherele de energie

Conform ordonanței adoptate de Guvern anul trecut beneficiază de  voucherele de energie următoarele categorii de persoane:

  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/ casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum și pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei;
  • familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social.

În cazul celor care se încadrează de mai multe ori în condițiile listate mai sus, ajutorul va fi acordat o singură dată.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre