Voucherele pe care românii le-ar putea primi de la Guvern vor fi emise de Autoritatea Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și vor avea o valabilitate de cinci ani.
Potrivit unei propuneri care se află în stadiul de inițiativă legislativă, micii crescători de porci înregistrați în Registrul Agricol vor putea primi de la Guvern vouchere în valoare de 1000 de lei. Propunerea a fost depusă în Parlament de Florian Emil Dumitru, vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților și se dau pentru a fi păstrată tradiția porcului de Crăciun.
Ce condiții trebuie îndeplinite
Crescătorii care vor putea să beneficieze de aceste vouchere sunt persoanele care vor să renunțe la creșterea porcilor ca urmare a restricțiilor impuse de pesta porcină. O altă condiție este ca aceștia să se afle în proximitatea unor ferme comerciale de creștere a porcilor pe o rază de 10 kilometri.
ANSVA a decis: porcii vor fi vânduți de Crăciun
Cu câteva zile în urmă, reprezentanții Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a relatat că porcii care sunt crescuți de români în gospodării nu vor mai putea fi vânduți de Crăciun. Ulterior, ANSVA s-a sucit și a decis că sacrificarea și comercializarea porcilor din gospodării e liberă. „În perioada sărbătorilor de iarnă atât porcii crescuți în gospodăria țărănească, cât și în gospodăriile populației să poată fi valorizați de către persoanele fizice”, a spus ministrul Agriculturii, Florin Barbu.
Când se sacrifică porcii de Crăciun
Din cele mai vechi timpuri, porcii de Crăciun vor fi sacrificați de Ignat, pe data de 20 decembrie. Tradiția spune că porcului trebuie să i se facă o crestătură în frunte sub forma unei cruci, pentru ca toate produsele care vor fi făcute din carnea acestuia să fie binecuvântate. De asemenea, există tradiția ca cei mici să se urce pe porc, pentru a fi norocoși tot anul. În ziua în care se taie porcul, se face și „pomana porcului”, unde sunt invitați și vecinii și prietenii.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook