Simona Ionescu / Redactor Șef

Guvernul dă vouchere noi! Cine poate beneficia și ce anunț au făcut autoritățile

Guvernul dă vouchere noi! Cine poate beneficia și ce anunț au făcut autoritățile
Potrivit informațiilor oferite de autorități, începe distribuirea voucherelor acordate victimelor violenței domestice. Iată cine poate beneficia de acești bani.

Pentru a intra în posesia acestor vouchere, este nevoie ca o comisie specială să verifice situația. Ce spun autoritățile.

Ministerul Justiției a anunțat achiziția de vouchere destinate victimelor violenței domestice. Banii vor fi distribuiți printrun ONG, direcțiile de asistență socială sau Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane. După ce o comisie specială va verifica ca totul să fie ca la carte, se va răspunde victimei în cel mult 72 de ore.

„Voucherele destinate victimelor infracțiunilor grave vor opri lanțul vicios

„Ca femeie, nu doar ca ministră, sunt foarte sensibilă la problemele pe care trebuie să le depășească victimele infracțiunilor. Pentru că multe dintre ele sunt femei și copii. Statul român nu stă cu mâinile în sân! Voucherele destinate victimelor infracțiunilor grave vor opri lanțul vicios”, a transmis Alina Gorghiu, într-un mesaj pe Facebook.

Limita poate fi de cinci salarii

Potrivit Alinei Gorghiu, voucherele destinate victimelor infracțiunilor grave se referă la asigurarea cheltuielilor de hrană, cazare, transport, medicamente și materiale sanitare, precum și materiale de igienă și de uz personal. Se estimează că anul acesta vor fi emise 30 de vouchere, iar limita este de până la cinci salarii de bază minime brute pe țară.

„Banii pentru vouchere provin din sumele confiscate, din valorificarea bunurilor confiscate

„Este un instrument nou, parte a Mecanismului național de susținere a prevenirii criminalității, care va funcționa pentru prima dată în acest an. Banii pentru vouchere provin din sumele confiscate, din valorificarea bunurilor confiscate și din executarea hotărârilor de confiscare prin echivalent în procedurile penale”, a mai spus Alina Gorghiu.

Se dau vouchere victimelor violenței domestice

Informații despre Metodologia de emitere, distribuire și decontare a voucherelor

Potrivit Centrului de Resurse Juridice, prin aceste vouchere se dorește simplificarea sprijinului acordat victimelor și acoperirea nevoilor lor urgente. „A fost adoptată Metodologia de emitere, distribuire şi decontare a voucherelor destinate victimelor infracţiunii, pentru stabilirea cuantumului acestora, precum şi a criteriilor de selectare a entităţilor publice şi private înrolate în mecanismul de acordare.

Această metodologie vine în sprijinul Legii nr. 211/2004 privind unele măsuri pentru asigurarea informării, sprijinirii şi protecţiei victimelor infracţiunilor, cu modificările şi completările ulterioare”, au spus reprezentanţii Centrului de Resurse Juridice.

Cine poate beneficia de aceste vouchere

Vouchere se acordă doar unor anume categorii de persoane. E vorba d e cele asupra cărora a fost săvârşită o tentativă la infracţiunile de omor şi omor calificat, prevăzute la art. 188 şi 189 din Codul penal. Respectiv vătămare corporală, prevăzută la art. 194 din Codul penal sau o infracţiune intenţionată care a avut ca urmare vătămarea corporală a victimei.

De asemenea, pot beneficia persoanele care au suferit de viol, act sexual cu un minor şi agresiune sexuală, prevăzute la art. 218-220 din Codul penal. Dar și o infracţiune de trafic de persoane şi trafic de minori, prevăzute la art. 210 şi 211 din Codul penal, o infracţiune de terorism, precum şi orice altă infracţiune intenţionată comisă cu violenţă.

Nu în ultimul rând, vor beneficia de aceste vouchere și soţul, copiii sau persoanele aflate în întreţinerea persoanelor decedate prin săvârşirea infracţiunilor. Potrivit CRJ, pentru a primi voucherele, victima va trebui să depună o cerere de compensare financiară.

Sau o „cerere cu un avans din compensaţia financiară sub formă de voucher pentru acoperirea nevoilor urgente la tribunalul în a cărui circumscripţie domiciliază victima şi se soluţionează de doi judecători din cadrul Comisiei pentru acordarea de compensaţii financiare victimelor infracţiunilor, constituite în fiecare tribunal”, potrivit România TV.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre