Simona Ionescu / Redactor Șef

Ministrul USR al Apărării și-a prezentat strategia despre armata obligatorie a tinerilor

Ministrul USR al Apărării și-a prezentat strategia despre armata obligatorie a tinerilor
Serviciul militar obligatoriu a fost suspendat în România printr-o lege care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2007. Pe fondul tensiunilor geopolitice din Europa, au început discuțiile despre reintroducerea armatei obligatorie în România. Ce spune ministrul Apărării Naționale Ionuț Moșteanu despre strategia pe care o are în vedere.

Ionuț Moșteanu, ministrul Apărării din partea USR, a declarat că România va miza pe profesioniști și rezerviști voluntari, respingând ideea obligativității armatei. În 2025, Armata Română numără aproximativ 90.000 de militari activi și 55.000 de rezerviști, dar se confruntă cu un deficit de personal, ținta strategică fiind de 120.000 de militari.

Ministrul Apărării Naționale vrea profesioniști dedicați

Într-un interviu recent, Ionuț Moșteanu, ministrul Apărării a exclus reintroducerea serviciului militar obligatoriu, subliniind importanța unei armate formate din profesioniști dedicați. De asemenea, acesta a subliniat că în acest moment e nevoie de un sistem construit pe voluntariat și motivație individuală.

„Armata trebuie să fie formată din profesioniști, oameni dedicați care aleg cariera militară. Treaba noastră ca stat este să creăm motivarea pentru o bună parte din societate să intre și să stea în acest sistem. Asta este poziția mea și aici suntem, ca țară, în momentul ăsta”, a afirmat ministrul Apărării.

Mai mulți rezerviști voluntari

Ministerul Apărării a propus în acest sens un proiect legislativ pentru a crea cadrul legal formării rezerviștilor voluntari, pregătiți pentru a interveni dacă va fi nevoie.

„Mai deschidem o portiță, care prin noua lege le va permite tinerilor să se pregătească și nouă ca țară să avem o bază de rezerviști care știu ce e de făcut”, a mai spus Moșteanu.

Ministrul susține că s-ar alătura antrenamentelor, deși nu a făcut armata

Ministrul USR al Apărării și-a prezentat strategia despre armata obligatorie a tinerilor
Ionuț Moșteanu, ministrul Apărării

Referindu-se la exemplul Slovaciei, unde liderii s-au înscris voluntar în programe de pregătire militară, Moșteanu a găsit ideea „interesantă” și a spus, autoironic, că s-ar alătura antrenamentelor la 52 de ani, deși nu a făcut armata.

„Este o idee bună. Nu știu exact cum funcționează la dânșii și care sunt limitele de vârstă și la câtă logică e dacă asta ar ajuta… O să vorbesc și cu colegii mei să văd încă 100.000 de rezerviști că ar intra în sistem.

La vârsta mea nici nu știu dacă mai sunt eligibil, dar cred că m-aș alătura unor antrenamente chiar așa bătrânel. La 52 de ani mai pot să alerg un pic, să fac față, să stau lângă colegii mei”, a afirmat ministrul Apărării la Digi24.

Care e opinia șefului Statului Major al Apărării

Poziția lui Moșteanu contrazice declarațiile din 2023 ale generalului Gheorghiță Vlad, șeful Statului Major al Apărării, care a susținut reintroducerea unei forme de serviciu militar obligatoriu din cauza riscurilor de securitate din regiune.

„Este un moment T0 în care toate națiunile europene trebuie să se gândească la pregătirea populației și nu vreau să dau un mesaj alarmist, dar este o realitate în care trăim”, a declarat acesta.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *