S-a întâmplat o adevărată minune într-un oraș din România. Localnicii unui oraș au strâns nu mai puțin de 90.000 de euro și au redeschis spitalul orășenesc. Acesta avea lacătul pe uși de un deceniu. Pentru un consult, oamenii trebuiau să ajungă în alt oraș, la 30 de kilometri distanță.
Minunatul exemplu de mobilizare cetățenească vine din orașul Victoria, județul Brașov. Spitalul orășenesc a fost închis aici în urmă cu 10 ani, din lipsă de fonduri și de personal. Prin propriile puteri oamenii au reușit să redeschidă spitalul.
Victoria este un oraș în județul Brașov, situat la poalele Munților Făgăraș, la 30 de kilometri de municipiul Făgăraș și la 100 de kilometri de municipiul reședință de județ, Brașov. Este singurul oraș artificial din România, construit de comuniști acum 80 și ceva de ani, pe locul unei comune, cu care localitatea nu are nicio legătură. A fost gândit ca oraș industrial. După revoluție, combinatul s-a închis.
Minune într-un oraș din România. Ce au putut face oamenii
Oamenii au pus, mână de la mână și au strâns bani. Cei mai activi, au convins mai multe companii private să sponsorizeze demersul lor. Cu banii strânși au amenajat spațiul pentru a-l face utilizabil. Primăria Victoria s-a implicat și ea. Iar acum, comunitatea are un spital modern.
Potrivit localnicilor, cu toții s-au implicat. Practic, nu există om din oraș care să nu fi donat cel puțin 20 de lei pentru comunitate. Mai mult, oamenii și-au chemat la apel și rudele și prietenii din străinătate. Așa s-au adunat în total 90.000 de euro. Primăria și Consiliul Local au venit cu alte 150.000 de euro.
„Am avut timp de 3 luni de zile, în spital, între 20-30 de persoane, au fost zile și cu câte 40 de persoane”, a spus primarul orașului Victoria.
De luni, la spitalul din Victoria vor începe consultațiile și internările
Antreprenorii locali au ajutat cu materiale de construcție, mobilă, aparatură electrocasnică sau lenjerii. Spitalul va avea 50 de paturi și va acoperi toate specializările esențiale: chirurgie, interne, cardiologie, pediatrie, ginecologie.
„Am reușit să identificăm o parte din personal, avem promisiuni pentru specialități care sunt deficitare în întreaga țară, cardiologie și gastroenterologie”, a transmis managerul spitalului.
Sursa foto: Facebook
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook