Simona Ionescu / Redactor Șef

Mister dezlegat. S-a aflat cum o maimuță de la Zoo a rămas însărcinată deși a stat singură într-o cușcă timp de doi ani

Mister dezlegat. S-a aflat cum o maimuță de la Zoo a rămas însărcinată deși a stat singură într-o cușcă timp de doi ani
Îngrijitorii de la o grădină zoologică au avut un șoc când s-au trezit într-o zi cu o maimuță care deși trăia singură de doi ani, în propria-i cușcă, a rămas însărcinată și a dat naștere la un pui. Cercetarea cazului s-a întins pe o lungă perioadă de timp și a fost nevoie și de ADN-ul ”copilului” maimuță. În cele din urmă, deși cu mare greutate și multe eforturi ale specialiștilor și îngrijitorilor, misterul a fost elucidat.

O cheamă Momo și este o maimuță gibon, în vârstă de 12 ani. Momo i-a făcut pe îngrijitorii grădinii zoologice din Japonia să rămână uimiți după ultimii doi ani, când maimuța a născut. Surpriza a venit din faptul că maimuța a trăit întotdeauna singură și nu a avut niciodată un partener.

Ce se știe despre modul de viață al lui Momo și vecinii ei

Unii dintre vecinii Momo, gibonul cu mâini albe, sunt masculi, cuștile lor au bare mari de sârmă de protecție între ele. Cu toate acestea, ea a dat naștere unui gibon negru cu mâini albe, iar îngrijitorii grădinii zoologice nu au reușit la acel moment (anul 2021), să își dea seama cum a făcut acest lucru.

Un lung drum de cercetare a urmat.  24 de luni de întrebări. Și, în sfârșit, îngrijitorii grădinii zoologice din Nagasaki au reușit să afle adevărul cu ajutorul unui test ADN.

Foto: unica.md

Cercetătorul care a analizat scaunul lui Momo pentru a afla ce ADN era implicat a fost cel care a adus lumină pe cazul dat. De asemenea, au fost luați în calcul patru candidați principali, cu bănuiala că unul dintre ei ar fi tatăl, ajungând în cele din urmă la o concluzie.

Evrika! Mândrul tată este, de fapt, Itoh, un gibon ager și agil, în vârstă de 34 de ani.

Administratorul grădinii zoologice, Jun Yamano, a declarat pentru Vice World News:

Ne-a luat doi ani să ne dăm seama pentru că nu ne-am putut apropia suficient de mult pentru a colecta mostre – era foarte protectoare cu copilul ei”.

Și surpriza a fost dezvăluită

Mergând pe firul logicii, s-a aflat și adevărul. Administratorul grădinii Yamano a ajuns la concluzia că punctul de contact este o gaură în perete, cu un diametru de nouă centimetri.

În același context, Yamano a mai adăugat, ca o precizare:

Credem că este foarte probabil ca într-una din zilele în care Itoh a fost în spațiul expozițional, ei să fi copulat printr-o gaură”.

Poveste de film

Totul este bine când se termină cu bine. Și aceasta deoarece acum reprezentanții de la grădina zoologică speră că Momo și Itoh se vor putea muta împreună. Mai întâi trebuie să se obișnuiască unul cu celălalt. Dar să sperăm că vor trăi toți trei împreună, ca o familie”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre