Simona Ionescu / Redactor Șef

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei intervine în „Scandalul Moștelor de la Iași”. Un mesaj plin de durere

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei intervine în „Scandalul Moștelor de la Iași”. Un mesaj plin de durere
Mii de credincioşi sunt nemulţumiţi că nu sunt lăsaţi să intre să se închine la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva. Asta după ce Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a anunţat că racla cu sfintele moaşte va ramâne în clădirea catedralei pe toată durata sărbătorilor. 

Anul acesta, din cauza pericolului infectării cu noul coronavirus, Guvernul a interzis românilor credincioşi să participe la pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva, specificând în comunicatul dat că nu pot să pătrundă în spațiul Mitropoliei, unde se află racla cu sfintele moaște, cei care „nu au domiciliul în Iași”.

Nu s-a specificat în mod clar dacă e vorba de municipiu sau de județul Iași, lucru necesar deoarece în oraș sunt și mulți navetiști din localitățile limitrofe cărora, acum, jandarmii nu le dau voie să intre în Mitropolie. Cineva din Ministerul de Interne a considerat că e vorba doar de municipiul Iași ci că doar cei cu domiciliul în oraș, înscris în cartea de identitate, au voie. Credinciosul care muncește în Iași, dar pe buletinul lui scrie că locuiește într-o comună sitauă la 15 km de Iași, nu este lăsat la moaște.

Din această cauză, a izbucnit un adevărat scandal, iar jandarmii și polițiștii se ceartă zilnic cu oamenii sosiți din județul Iași.

Părintele Mitropolit Teofan a transmis un mesaj, joi, credincioşilor, spunându-le că „este o situație foarte greu de înțeles și de acceptat.”

 „Durere adăugată la durere

Moldova trăiește în aceste zile una dintre cele mai triste perioade din istoria sa. La durerea provocată de faptul că mulți semeni de-ai noștri sunt atinși de noua epidemie se mai adaugă și decizia autorităților de a interzice celor care nu au domiciliul în Iași să pătrundă în spațiul Mitropoliei, unde se află racla cu sfintele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva.

Interdicția este respectată până-ntr-atât încât s-a ajuns ca în jurul Mitropoliei să fie mai mulți reprezentanți ai forțelor de ordine decât închinători.

Este efectul unei măsuri discriminatorii, care încalcă numeroase prevederi legale și principii internaționale ce protejează libertatea de manifestare religioasă.

Este o situație foarte greu de înțeles și de acceptat. Credincioșii care vin în Iași cu diferite motive – la spital, la cumpărături, la instanțele judecătorești sau la locul de muncă – dacă nu au domiciliul în Iași, nu se pot închina la Sfânta Parascheva.

Părinții care sunt pentru câteva zile în vizită la copiii lor nu pot să-și împlinească dorința închinării la sfintele moaște, deși au venit la Iași și pentru aceasta. Nici studenții și elevii aflați în Iași care nu au încă viză de flotant, nu se pot apropia de Catedrală Mitropolitană.

Au fost invazii, războaie, molime de tot felul, regimuri totalitare. Sfintele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva au fost dintotdeauna izvor de alinare, de vindecare și de întărire, iar oamenilor li s-a permis să se apropie de ele. Astăzi, au ajuns să fie considerate sursă de contaminare”, spune Părintele Mitropolit Teofan.

„Îi rog pe toți să mă ierte pentru neputința de a le facilita accesul la închinare”

„De șapte luni, Biserica s-a implicat cu toate forțele sale pentru ocrotirea sănătății oamenilor. Și o va face în continuare. Credincioșii au suportat restricții severe privind libertatea de manifestare a convingerilor religioase în numele luptei împotriva molimei. Totul are, însă, o limită peste care, dacă se trece, nu este bine pentru nimeni.

Îi rog pe preoții și credincioșii Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, precum și pe toți închinătorii care obișnuiau să vină în această perioadă la sfintele moaște ale Sfintei Cuvioasei Parascheva să mă ierte pentru neputința de a le facilita accesul la închinare, după rânduiala Bisericii. Îi rog pe toți să transforme această durere în vreme de pocăință, de rugăciune și de fapte bune.

Pe preoți îi îndemn să slujească zilnic Sfânta Liturghie în această perioadă. În bisericile de parohie și mănăstiri să se săvârșească slujba Paraclisului și Acatistului Sfintei Cuvioase Parascheva. Psaltirea, mare izvor de mângâiere în vreme de încercare, să fie hrană sufletească pentru tot creștinul, mai ales în miez de noapte.

Sărbătoarea Sfintei Parascheva să fie precedată și urmată de câteva zile de post, dacă se poate, ajunare până la apusul soarelui din partea celor sănătoși, precum și de multe fapte de milostenie.

Totul pentru ca Dumnezeu să-și întoarcă privirea spre noi, Sfânta Parascheva să ne ierte, personalul medical să fie încurajat și apreciat cum se cuvine, oamenii să împlinească ceea ce trebuie pentru ocrotirea sănătății lor și a semenilor, iar autoritățile să aibă înțelepciunea unor decizii care să țină cont și de amploarea epidemiei, dar și de faptul că există și numeroase persoane în această țară care au credință în Dumnezeu și în puterea tămăduitoare a rugăciunii sfinților”, și-a încheiat mesajul Părintele Mitropolit Teofan.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre