Simona Ionescu / Redactor Șef

Modalități de a face față persoanelor dificile despre care ar trebui să știe toată lumea

Modalități de a face față persoanelor dificile despre care ar trebui să știe toată lumea
Există mai multe trăsături de personalitate de bază ale persoanelor dificile. Acestea includ grandiozitate, agresivitate, insensibilitate, suspiciune, manipulare, asumare de riscuri și dominare.

Și, deși nu putem face nimic pentru a face aceste persoane mai ușor de suportat, ne putem pregăti pentru data viitoare când ne vom confrunta cu o astfel de persoană. Am dezgropat câteva sfaturi care sperăm că vă vor fi utile atunci când va veni momentul să confruntați inevitabil o persoană cu o personalitate provocatoare.

Vorbește despre probleme în timp ce mergi

Dacă trebuie să vorbiți sau să rezolvați o problemă cu o persoană dificilă, faceți-o în timp ce mergeți. În acest fel, amândoi veți acumula mai puțină energie negativă și veți evita interacțiunile față în față. 

Cu cât mediul oferă mai multe distrageri, cu atât sunt mai puține șanse ca conversația să se transforme într-o luptă. De exemplu, dacă colegul tău te invită la o cafenea, spune că ai luat deja o ceașcă de cafea și propune-te să mergi la plimbare.

Încercați abordarea sandwich

Începeți conversația cu partenerul, colegul sau prietenul vostru cu un comentariu pozitiv. Asigurați-vă că persoana înțelege că îi prețuiți efortul și apoi continuați cu partea crucială a conversației. 

Încheiați conversația cu cuvinte de recunoștință, mulțumindu-le că au luat timp să vă asculte.

Fii asertiv

Schimbați modul în care abordați situațiile delicate. În loc să folosiți acuzațiile „tu”, încercați să utilizați declarațiile „eu”. De exemplu, dacă prietena ta te întreabă cum arată o fustă înainte de a ieși, nu-i spune că nu arată bine în ea, deoarece acest lucru poate duce la o ceartă.

În schimb, spuneți că arată bine, dar credeți că cea albastră va arăta mai bine la ea. Nu va fi jignită și vă va respecta părerea.

Lasă-ți sentimentele deoparte și vorbește despre fapte, nu despre emoții

Oamenii dificili sunt rar deschiși atunci când vine vorba deespre a vedea lucrurile din perspective multiple, așa că așteptarea lor să se pună în locul tău este nerealist. 

În loc să-ți pierzi timpul și energia încercând să-i faci să înțeleagă cum te simți, ar fi mai bine să spui faptele și să explici situația dintr-un punct de vedere obiectiv.

Evitați anumite subiecte

Dacă, în trecut, v-ați certat despre un anumit subiect și s-a încheiat prost, evitați pur și simplu aceste subiecte declanșatoare și vorbiți despre altceva.

De exemplu, dacă nu aveți o experiență plăcută cu fratele vostru atunci când vine vorba de a discuta despre sărbătorile de sărbători, nu vorbiți cu el direct. În schimb, faceți toate aranjamentele printr-un mediator.

Fostul „cuțit de aur” al lui Florin Dumitrescu devine jurat

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre