Simona Ionescu / Redactor Șef

Nadia Comăneci, onorată în orașul natal. „Zeiţa de la Montreal” a luat primul 10 pe 18 iulie 1976

Nadia Comăneci, onorată în orașul natal. „Zeiţa de la Montreal” a luat primul 10 pe 18 iulie 1976
Orașul Onești cinsteste numele Nadiei Comaneci. Pe 18 Iulie 1976, o fetița de 14 ani a reușit să intre in istoria gimnasticii mondiale, iar presa din întreaga lume a numit-o  „Zeiţa de la Montreal” pentru primul 10 din istoria acestui sport. Cristian Țopescu a comentat competiția, iar românii de acasă erau lipiți de televizoarele alb-negru.

Toți românii se mândresc cu marea noastră sportivă, Nadia Comăneci. Toată planeta a știut în 1976 că o fetiță de 14 ani din Onești, România, a obținut scorul perfect de zece la Jocurile Olimpice (de șapte ori), a câștigat trei medalii de aur (la individual compus, bârnă și paralele), o medalie de argint (echipă compus) și bronz (sol).

Nadia Comăneci onorată în orașul natal

Orașul natal al marei campioane a decis să o onoreze pe Nadia Comăneci.

“Am reușit astăzi să fac un lucru pe care mi-l doream de mult pentru Onești. Am propus Consiliului Local stabilirea datei de 18 iulie pentru a fi ziua Oneștiului. De ce 18 iulie? Pentru că pe 18 iulie 1976, oneșteanca Nadia Comăneci, Pasărea Măiastră a Gimnasticii Mondiale, a luat prima notă de 10 la olimpiada de la Montreal”, a declarat Elena Pascu, consilier local, pentru infoactual.ro.

Pentru că sâmbătă, 18 iulie, se împlinesc 44 ani de când Nadia Comăneci a luat prima notă de 10 la Olimpiada de la Montreal, fosta gimnastă intră în istoria orașului sau natal, care a ales să îi recunoască meritele printr-un gest spectaculos.

Regina Gimnasticii Mondiale s-a născut la 12 Noiembrie 1961, în Onești, județul Bacău, oraș care se mândrește cu numele legendarei campioane.

”Oneștiul are onoarea de a fi orașul natal al Reginei Gimnasticii Mondiale și acest lucru trebuie transmis și generațiilor viitoare. Oneștiul trebuie să cinstească numele acestei mari campioane și să îi recunoască meritele. Acest proiect este doar începutul unei noi perioade pentru Onești, este momentul redarii identității!”, mai spus Elena Pascu, citată de aceeași sursă.

Nadia Comăneci, o mare campioană

Nadia Comăneci (58 de ani) s-a născut la 12 noiembrie 1961, la Onești, în județul Bacău, fiind fiica lui Gheorghe și a Ştefaniei-Alexandrina Comăneci

Numele ei de botez a fost ales după cel al unui personaj – Nadejda – dintr-un film de producţie rusă, vizionat de mama sa în timp ce era însărcinată.

În anul 1967, la 6 ani, începe să practice gimnastica la clubul din oraşul natal, sub îndrumarea antrenorilor Márta şi Béla Károlyi, care aveau să emigreze ulterior în SUA, devenind antrenori ai multor gimnaste americane. La vârsta de 13 ani a izbutit primul său succes major, câștigând trei medalii de aur și una de argint la Campionatele Europene din anul 1975, de la Skien, Norvegia.

În martie 1976, Nadia câştigă Cupa America, desfăşurată în celebra Madison Square Garden din New York.

Însă momentul de cotitură al carierei sale a venit în anul 1976, atunci când, la  Jocurile Olimpice de Vară de la Montreal, a devenit prima gimnastă din istorie care a obținut scorul perfect – nota zece (prima pe data de 18 iulie 1976), şi asta de nu mai puţin de șapte ori, deşi tabela electronică a afişat de fiecare dată nota 1,00, nefiind concepută pentru nota maximă. A câștigat atunci trei medalii de aur (la individual compus, bârnă și paralele), o medalie de argint (cu echipa) și bronz (la sol). Toate fetițele au început să facă roata și să se dea peste cap la bătătorul de covoare. Au apărut păpușile Nadia, cea mai iubită jucărie din acea vreme.

La întoarecerea în România, autorităţile comuniste i-au acordat distincția de „Erou al Muncii Socialiste”, fiind cea mai tânără româncă distinsă cu acest titlu.

Nadia a fugit din țară în 1989

  • În noaptea de 27/28 noiembrie 1989, Nadia Comăneci a trecut ilegal granița româno-maghiară, iar pe 1 decembrie, fosta gimnastă era deja în Statele Unite ale Americii, după ce a solicitat azil politic guvernului SUA la ambasada acestei ţări de la Viena. Două lucruri au determinat-o să fugă, după cum explica Nadia: faptul că i se interzisese să călătorească în străinătate şi să spună ce gândeşte.
  • În anul 1994, s-a logodit cu gimnastul american Bart Conner și s-a întors în România pentru prima dată de la plecarea în SUA.
  • În 26 aprilie 1996, Nadia şi Bart s-au căsătorit în România, iar pe 3 iunie 2006, Nadia a devenit mamă, dând naștere unui băiat, Dylan Paul.
  • În anul 1998, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Washington, a fost recompensată cu premiul „Flo Hyman” pentru merite deosebite în sport, iar un an mai târziu, la Viena, a fost declarată „Sportiva secolului XX”.
  • În anul 1999 a devenit primul sportiv invitat să vorbească la Națiunile Unite, pentru a lansa Anul 2000, Anul Internațional al Voluntariatului.
  • Nadia este, alături de soțul său, proprietara Bart Conner Gymnastics Academy, a Perfect 10 Production Company și a câtorva magazine de echipamente sportive, precum și editor al Magazinului de Gimnastică Internațională.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre