Simona Ionescu / Redactor Șef

Nu e o glumă. Rusia cucerește Ucraina cu ajutorul unui anunț: „Vând BMW ieftin…”

Nu e o glumă. Rusia cucerește Ucraina cu ajutorul unui anunț: „Vând BMW ieftin…”
Zeci de diplomați de la ambasadele din Ucraina au avut parte de un adevărat șoc când și-au dat seama de ce sunt în stare hackerii ruși.

Pentru a putea intra în computerele lor, aceștia au postat o reclamă falsă pentru un BMW ieftin. Cine deschidea anunțul, fără să-și dea seama le dădea acces hackerilor, a arătat un raport al unei firme de securitate cibernetică consultat de Reuters.

„Campania a început cu un eveniment inofensiv”

Hackerii i-au luat la ochi pe diplomații care activează în cel puțin 22 din cele aproape 80 de misiuni străine din Kiev, susțin analiștii diviziei de cercetare Unit 42 a Palo Alto Networks, urmând ca în curând să fie publica și un raport. „Campania a început cu un eveniment inofensiv.

La jumătatea lunii aprilie 2023, un diplomat din cadrul Ministerului polonez al Afacerilor Externe a trimis prin e-mail un pliant către diferite ambasade, făcând publicitate vânzării unui sedan BMW seria 5 folosit, situat în Kiev”, se arată în raport.

Cine se află în spatele hackerilor APT 29?

Diplomatul polonez a refuzat să-și divulge identitatea, pe motivul de securitate, însă a confirmat rolul anunțului. Acesta susține că a trimis anunțul original la mai multe ambasade din Kiev și susține că a primit un telefon de la cineva care i-a spus că prețul este „atractiv”.  „Când am verificat, mi-am dat seama că se vorbea despre un preț ușor mai mic”, a declarat diplomatul pentru Reuters.

Hackerii au copiat anunțul și l-au trimis la zeci de diplomați care lucrează la Kiev

În scurt timp, hackerii cunoscuți ca și Cozy Bear sau APT29, au văzut anunțul, l-au copiat, apoi l-au trimis la zeci de diplomați străini care lucrează la Kiev, susține Unit 42. Ei au putut fi descoperiți de cercetătorii de la Unit 42, pentru că au utilizat tehnici și instrumente care au fost legate anterior de agenția de spionaj.

„Misiunile diplomatice vor fi întotdeauna o țintă de spionaj de mare valoare. După 16 luni de la invazia rusă în Ucraina, serviciile de informații care ajută Ucraina și eforturile diplomatice aliate sunt aproape sigur o prioritate ridicată pentru guvernul rus”, se arata in raportul Unit 42.

Cine deschidea albumul de fotografii își „infecta” calculatorul

Hackerii ar fi listat prețul mașinii la suma de 7500 de euro pentru a determina mai multe persoane să descarce un software pentru a primi acces de la distanță la dispozitivele lor. Software-ul era de fapt un album cu fotografii ale mașinii second-hand, iar cine îl deschidea își „infecta” calculatorul.

Hackerii au vrut să intre în computerele mai multor diplomați care lucrează în Ucraina

Hackerii s-au luat și de mai multe state membre NATO

Cu doi ani în urmă, agențiile de informații americane și britanice au spus că APT29 este o ramură a Serviciului de informații externe al Rusiei, SVR.

Nu demult, autoritățile poloneze de contrainformații și securitate cibernetică au vorbit despre faptul că același grup de hackeri ar fi desfășurat o „campanie de informatii de amploare” împotriva statelor membre NATO, a Uniunii Europene și a Africii. Cât privește BMW-ul polonezului, diplomatul a mărturisit că „voi încerca să o vând în Polonia, probabil. După această situație, nu vreau să mai am alte probleme”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre