Simona Ionescu / Redactor Șef

O cometă unică, veche de 80.000 de ani, se întoarce spre Pământ. Specialiștii spun că va fi vizibilă fără telescop

O cometă unică, veche de 80.000 de ani, se întoarce spre Pământ. Specialiștii spun că va fi vizibilă fără telescop
Cometa C/2023 A3, cunoscută și sub numele de Tsuchinshan-ATLAS a fost văzută pentru prima dată cu 80.000 de ani în urmă de oameni din Africa. Acum, cometa, susțin specialiștii, se întoarce spre Pământ.

Cometa C/2023 A3, cunoscută și sub numele de Tsuchinshan-ATLAS – își face în sfârșit călătoria de întoarcere spre Pământ. Specialiștii spun că a fost văzută pentru prima dată de unii dintre primii oameni ai Africii cu 80.000 de ani în urmă.

Cometa poate fi observată în patru dimineți consecutive, înainte de răsărit

Cometa, care va arăta ca o pată slabă asemănătoare unei stele cu o coadă încețoșată, ar trebui să poată fi observată chiar înainte de răsărit în patru dimineți consecutive, de vineri până luni. Cometa C/2023 A3 a fost descoperită abia la începutul anului trecut.

Pe baza traiectoriei sale orbitale, oamenii de știință estimează că ultima dată a trecut pe lângă Pământ acum 80.000 de ani.

Astronautul NASA Matthew Dominick, care se află în prezent la bordul Stației Spațiale Internaționale, a postat un clip uimitor cu cometa, din punctul său de observație unic. 

„O stea neclară cu o coadă cețoasă”

„Această cometă va da naștere unor imagini foarte interesante pe măsură ce se apropie de soare”, a declarat Dominick în postarea sa. La rândul său, astronomul amator din Cumbria, Stuart Atkinson, un pasionat de spațiu a declarat că incredibila cometă va arăta ca „o stea neclară cu o coadă cețoasă. Va fi sub lună”.

Cometa va atinge punctul cel mai apropiat de Soare în orbita sa de 80.000 de ani vineri, 27 septembrie

O cometă veche de 80.000 de ani se întoarce spre Pământ. Sursă foto: Dailymail

Deși ar trebui să poată fi văzută cu ochiul liber pe ambele emisfere, specialiștii spun că ar fi bine ca pentru a crește vizibilitatea, să aveți la îndemână și un binoclu. Potrivit The Sky Live, cometa C/2023 A3 se apropie tot mai mult de pământ, deplasându-se cu aproximativ 70 km pe secundă.

Cometa va atinge „periheliul”, adică punctul cel mai apropiat de Soare în orbita sa de 80.000 de ani în ziua de vineri, 27 septembrie. Cometa ar trebui să fie vizibilă și în diminețile de sâmbătă, duminică și luni, deși poziția sa în raport cu luna se va schimba ușor.

Cel mai bun moment pentru a o vedea în aceste zile este cu aproximativ 40 de minute înainte de răsărit, când nu este încă acoperită de strălucirea soarelui. 

„Comportamentul și aspectul său pot fi imprevizibile”

 „Cometa va fi vizibilă ca obiect înainte de răsărit. Puteți privi foarte jos în est înainte de răsăritul soarelui. Comportamentul și aspectul său pot fi imprevizibile, cu potențiale schimbări în strălucire și dezvoltarea cozii pe măsură ce se apropie de soare.

Dacă previziunile se confirmă, ar putea fi vizibilă cu ochiul liber, apărând ca o stea neclară cu o coadă care se întinde pe cer”, a declarat pentru Dailymail Minjae Kim, expert spațial la departamentul de astronomie al Universității Warwick.

Specialistul a mărturisit că cei care o vor rata în acest week-end o pot vedea din nou între 10 și 20 octombrie.

Cea mai așteptată cometă a anului

Cometele, supranumite de astronomi „bulgări de zăpadă murdari”, sunt bulgări de gheață, praf și roci care provin de obicei din inelul de material înghețat numit norul Oort de la marginea sistemului nostru solar.

Starwalk, o aplicație astronomică pentru observarea stelelor, descrie cometa C/2023 A3 drept „cea mai așteptată cometă a anului”.

La sfârșitul lunii noiembrie, o altă cometă, denumită 333P/LINEAR, ar trebui să fie vizibilă pentru omenire. Acesta are însă o perioadă orbitală de numai opt ani, aproape nimic în comparație cu C/2023 A3.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri