Simona Ionescu / Redactor Șef

A fost descoperită o nouă specie de dinozaur, cu o „sprânceană” ciudată. Specialiștii au muncit 17 ani

A fost descoperită o nouă specie de dinozaur, cu o „sprânceană” ciudată. Specialiștii au muncit 17 ani
Craniul unei noi specii de dinozaur dezgropat în deșertul din Kârgâzstan i-a entuziasmat foarte tare pe oamenii de știință. Specialiștii au avut nevoie de 17 ani pentru a excava oasele, dar așteptarea a meritat.

O nouă specie de dinozaur prădător descoperită într-o regiune deșertică muntoasă din apropierea orașului Tashkumyr din vestul Kârgâzstanului a fost numită de specialiști în urma mai multor campanii de excavare între 2006 și 2023.

Părți ale craniului, inclusiv o „sprânceană” ciudată, împreună cu numeroase alte oase, au fost dezgropate în sit pe parcursul celor 17 ani.

Dinozaurul ar fi avut nouă metri

Noua specie, care a fost denumită Alpkarakush kyrgyzicus, este un tip de teropod, un grup mare de animale care include dinozauri cunoscuți precum Tyrannosaurus rex (T. rex) și Allosaurus, precum și păsări moderne.

Analizele sugerează că ar fi avut o lungime de opt sau nouă metri. Acesta este primul dinozaur teropod descoperit în Kârgâzstan și „acoperă o lacună uriașă în cunoștințele noastre despre teropodele din Jurasic”, a declarat profesorul Oliver Rauhut, care a condus studiul de monitorizare a Alpkarakush kyrgyzicus, publicat în Zoological Journal.

S-au găsit oase ale craniului, fragmente din centura scapulară și membre anterioare

În 2006, paleontologul kârgâz Aizek Bakirov a găsit primele rămășițe ale lui Alpkarakush kârgâzicu în deșerturile muntoase din vestul Kârgâzstanului. Sedimentele Formațiunii Balabansai expuse aici au fost depuse în perioada Jurasicului Mijlociu, acum aproximativ 165 de milioane de ani.

În timpul mai multor campanii de excavare care au urmat între 2006 și 2023, au fost găsite oase ale craniului, vertebre dorsale și pelvine, fragmente din centura scapulară și membrele anterioare, centura pelviană aproape completă și membrele posterioare ale dinozaurului.

Dinozaurul avea cel puțin 17 ani

Oamenii de știință spun că dinozaurul descoperit avea în jurul vârstei de 17 ani

Analiza rămășițelor sugerează că specimenul Alpkarakush kyrgyzicu era aproape de vârsta adultă, avea cel puțin 17 ani și era deja matur sexual. Paleontologii au fost deosebit de încântați să găsească o „sprânceană” proeminentă pe osul craniului, în spatele deschiderii ochiului, care indică prezența unui corn.

Alte caracteristici unice au fost găsite pe vertebrele dorsale și pe femur. În sit au fost găsite și rămășițele unui al doilea specimen mai mic de Alpkarakush kyrgyzicus, despre care se crede că ar fi cele ale unui tânăr.

Numele speciei se referă la locul de origine al noului dinozaur

Noua specie este numită după Alpkarakush, o pasăre gigantică și eroică din Epopeea lui Manas, un poem tradițional al poporului kirghiz din Asia Centrală. Numele speciei kyrgyzicus se referă la Republica Kârgâză, locul de origine al noului dinozaur.

Comparațiile cu numeroase alte teropode arată că noua specie aparține unei familii de teropode carnivore cunoscute sub numele de metriacantosauride.

Ar putea deveni primul schelet original de dinozaur expus vreodată în Kârgâzstan

„Deși afilierea lui Alpkarakush la metriacantosauride nu este neapărat o surpriză, această descoperire închide o lacună uriașă în cunoștințele noastre despre teropodele jurasice.

Și ne conduce la noi perspective importante privind evoluția și biogeografia acestor animale”, spune profesorul Rauhut. Alpkarakush kyrgyzicus ar putea deveni primul schelet original de dinozaur expus vreodată în Kârgâzstan, cu planuri de prezentare a oaselor și a unei reconstituiri în Muzeul Național de Istorie din Bishkek.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre