Simona Ionescu / Redactor Șef

Oamenii preistorici aveau animale de companie: dinozaurii. Descoperire epocală

Oamenii preistorici aveau animale de companie: dinozaurii. Descoperire epocală
Semnele enigmatice descoperite în apropierea urmelor de pași de dinozauri aduc în discuție conștientizarea acestor animale preistorice de către strămoșii noștri, afirmă cercetătorii.

Se pare că oamenii preistorici aveau o legătură aparte cu dinozaurii. În Brazilia s-au descoperit desene în piatră cioplite în apropierea urmelor de dinozauri.

Descoperite într-un loc numit Serrote do Letreiro din Paraíba, un stat agricol din estul Braziliei, aceste sculpturi rupestre, cunoscute sub numele de petroglife, au fost observate pentru prima dată în 1975. Cu toate acestea, recentele studii de teren, susținute de tehnologia dronelor, au revelat sculpturi nevăzute anterior, asociate cu urmele dinozaurilor din perioada cretacică, adică de acum aproximativ 66 de milioane de ani.

Oamenii preisorici au desenat o serie de modele și simboluri alături d eurmele unor dinozauri (Leonardo Troiano)

Leonardo Troiano, arheolog la Institutul Patrimoniului Național Istoric și Artistic din Brazilia, a remarcat că, deși există o percepție comună că popoarele indigene nu erau conștiente de lumea lor într-un mod științific, acest lucru nu este adevărat. El susține că descoperirea indică un interes evident al strămoșilor noștri față de urmele și semnele din mediul lor, chiar dacă nu putem determina cu exactitate dacă acestea aveau cunoștințe despre dinozauri.

Oamenii preistorici aveau o legătură aparte cu dinozaurii

Petroglifele din Serrote do Letreiro nu sunt singurele exemple de artă rupestră descoperite în apropierea urmelor unor dinozauri. Cercetătorii cred că asocierea clară între aceste două elemente ar putea avea implicații semnificative în domeniile paleontologiei, arheologiei și studiilor de patrimoniu cultural, menționează CNN.

În ceea ce privește vechimea petroglifelor, datarea cu radiocarbon sugerează că triburile care le-au creat trăiau acum între 9.400 și 2.620 de ani. Desenele variate, care includ forme geometrice și simboluri abstracte, sugerează că mai mulți „artiști” preistorici ar fi putut contribui la realizarea lor.

Cercetătorii încearcă să dezlege misterul în urma unei descoperiri epocale

Troiano sugerează că aceste desene ar fi putut fi create în context ritualic, posibil în timpul adunărilor comunitare. El speculează că oamenii ar fi putut folosi plante halucinogene, precum jurema, pentru a-și intensifica experiențele spirituale și interpretările lor în legătură cu acele urme.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Leonardo Troiano (@troianoleo)

Alți arheologi au observat că asocierea dintre desenele rupestre și urmele de dinozauri poate arunca lumină asupra modului în care oamenii antici au interpretat lumea din jurul lor și cum au integrat cunoștințele lor în practicile lor culturale și religioase.

Sursa foto: Instagram, Leonardo Troiano pt CNN, Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre