Simona Ionescu / Redactor Șef

Constipația poate afecta inima, arată un studiu recent. Ce sfaturi vă dau specialiștii

Constipația poate afecta inima, arată un studiu recent. Ce sfaturi vă dau specialiștii
Cercetătorii sunt interesați din ce în ce mai mult ce legătură există între constipația și atacul de cord. Un nou studiu le-a dat de gândit oamenilor de știință.

Un studiu recent efectuat de cercetătorii australieni în care au fost implicate mii de persoane a arătat legătura pe care o are constipația cu atacul de cord.

Pacienții care suferă de constipație prezentau un risc mai mare de hipertensiune arterială

În acest studiu au fost implicate mai mult de 540.000 de persoane de peste 60 de ani spitalizate pentru o serie de afecțiuni. Cercetătorii au constatat că pacienții care suferă de constipație prezentau un risc mai mare de hipertensiune arterială, atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale în comparație cu pacienții care nu aveau probleme cu digestia.

De asemenea, un studiu danez realizat pe 900.000 de persoane din spitale și clinici ambulatorii a constatat, de asemenea, că persoanele constipate aveau un risc crescut de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

Cum poate provoca constipația un atac de cord

Colonul irabil duce la instalarea constipației

Constipația cronică poate duce la încordare atunci când se elimină scaunul. Acest lucru poate duce la o respirație dificilă și la creșterea tensiunii arteriale.

Persoanele în vârstă au vasele de sânge mai rigide din cauza aterosclerozei (îngroșarea sau întărirea arterelor cauzată de acumularea de plăci) și a altor modificări legate de vârstă.

Prin urmare, tensiunea lor arterială ridicată poate persista o anumită perioadă de timp după efort. Pe măsură ce tensiunea arterială crește, crește riscul de boli de inimă, iar acesta se dublează când tensiunea arterială sistolică crește permanent.

Această creștere este doar temporară, dar, în cazul unei încordări persistente în constipația cronică, aceasta ar putea duce la un risc crescut de infarct.

Cele mai bune remedii pentru constipație

Din fericire, există numeroase remedii pentru a vă ajuta să combateți constipația și să vă recâștigați funcția intestinală normală. O dietă săracă în fibre duce adesea la constipație.

Lipsa alimentelor care conțin fibre, cum ar fi fructele, legumele și cerealele integrale din dieta dumneavoastră, poate provoca scaune dure și rare. Deshidratarea este un alt factor semnificativ care duce la constipație, de aceea specialiștii recomandă un consum de minim doi litri pe zi.

Lipsa exercițiului fizic

Gestionați stresul, dacă nu vreți să suferiți de constipație

Un stil de viață lipsit de activitate fizică poate induce constipația. Exercițiile fizice ajută la îmbunătățirea mișcării musculare din intestine, facilitând eliminarea scaunelor.

Stresul este adesea trecut cu vederea ca o posibilă cauză a constipației, dar stresul cronic poate întrerupe funcția digestivă normală, ducând la scaune dure sau rare.

Nu în ultimul rând, sindromul colonului iritabil este o tulburare digestivă frecventă care poate provoca constipație. Această afecțiune perturbă mișcările intestinale normale, ducând la simptome precum scaune rare sau dure.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre