Simona Ionescu / Redactor Șef

O femeie a murit și alta a ajuns la spital după o ședință de crioterapie la o sală de sport din Paris. Cât de periculos e acest procedeu

O femeie a murit și alta a ajuns la spital după o ședință de crioterapie la o sală de sport din Paris. Cât de periculos e acest procedeu
Poliția din Paris a demarat o anchetă după ce o femeie a murit asfixiată în timpul unei sesiuni de crioterapie la o sală de fitness din oraș. De asemenea, alta a fost internată în stare critică la terapie intensivă. Care a fost motivul tragediei.

Nenorocirea în care o femeie și-a pierdut viața, iar alta a ajun la spital a avut a avut loc la sala On Air din estul Parisului. Incidentul a ridicat mari semne de întrebare privind siguranța procedurilor de crioterapie, o practică tot mai populară în rândul sportivilor și al pasionaților de wellness. Poliția a demarat anchetă.

A avut loc o scurgere de azot dintr-o cameră rece

Potrivit surselor apropiate anchetei, femeia care a murit, o angajată a sălii de fitness în vârstă de 29 de ani, s-a prăbușit în urma unei scurgeri de azot lichid dintr-o cameră de frig (sală de crioterapie) care fusese reparată mai devreme în acea zi. Serviciile de urgență care au fost alertate au constatat că ambele femei se aflau în stop cardiorespirator la sosirea echipajelor.

Trei persoane care au încercat să le resusciteze au fost, de asemenea, transportate la spital pentru investigații, iar aproximativ 150 de persoane au fost evacuate din clădire. „Ancheta vizează stabilirea cauzelor decesului și ale rănirii, iar o autopsie și analize toxicologice vor fi efectuate pentru a determina cu exactitate circumstanțele”, a declarat un purtător de cuvânt al Parchetului din Paris.

Ce este crioterapia

O femeie a murit și o alta a ajuns la spital după o ședință de crioterapie la o sală de sport din Paris
Sală de crioterapie

Azotul, un gaz incolor și inodor, este utilizat pentru a crea temperaturi extrem de scăzute, de până la -140°C, în cadrul sesiunilor de crioterapie. Crioterapia este populară în rândul sportivilor de performanță pentru a ameliora leziunile musculare, durerile și inflamațiile și pentru a crește circulația sângelui.

Expus la temperaturi sub zero grade timp de două până la trei minute, răspunsul organismului este de a limita fluxul sanguin și de a elibera hormoni, inclusiv adrenalină și endorfine. Inima pompează mai repede și crește fluxul sanguin, sporind aportul de oxigen în organism, accelerând repararea țesuturilor și reducând durerea și umflarea musculară.

Specialiștii trag un semnal de alarmă

Clinica Mayo din Londra afirmă că cercetările privind beneficiile crioterapiei sunt „încă la început” și sugerează că o pungă de gheață pe o articulație umflată sau pe un mușchi inflamat, sau o baie într-un lac rece, ar putea fi la fel de benefice. 

În 2018, Asociația Europeană a Gazelor Industriale avertizat cu privire la pericolul azotului lichid și gazos în crioterapie, inclusiv riscul de „epuizare a oxigenului și asfixiere potențială”. Aceasta a sugerat ca persoanele care le utilizează să fie monitorizate îndeaproape.

În 2015, o femeie în vârstă de 24 de ani a murit înghețată într-o cameră de crioterapie la un centru spa din Las Vegas. Femeia a intrat după orele de lucru și a fost descoperită abia a doua zi de un coleg.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri