Simona Ionescu / Redactor Șef

O legendă interesantă, necunoscută până acum. De ce midiile trebuie consumate doar în lunile care conțin litera R

O legendă interesantă, necunoscută până acum. De ce midiile trebuie consumate doar în lunile care conțin litera R
Există o mulțime de tradiții despre cum să gătiți midiile și când să le consumați. Ce legătură există între scoici și lunile care conțin litera R.

Lunile care conține litera R, din septembrie până în aprilie este perioada cea mai bună în care să consumați midii.

O poveste din bătrâni sugerează că midiile și alte moluște pot fi consumate doar în lunile în care se scrie litera R, adică din septembrie până în aprilie. De asemenea, se spune că midiile care nu se deschid în timpul procesului de gătire nu ar trebui consumate, deoarece se presupune că sunt necomestibile din start.

Midiile se strică în căldură

Se crede că primul mit datează de câteva secole, cu mult înainte de era refrigerării și a testelor alimentare. Și atunci se spunea că fructele de mare se strică în căldură, de aceea trebuie să aveți grijă cum le mâncați în lunile de vară. Tradiția alimentară veche spune că o midie închisă este una rea, știința spune că acest lucru nu este adevărat. Mai mult, se spune că unele midii deschise au potențialul de a cauza probleme.

Ce a descoperit un cercetător

Descoperirea care a dat peste cap legendele despre midii nedeschise a fost făcută de către cercetătorul în domeniul alimentar Nick V. Ruello, care a fost însărcinat de Seafood Services Australia în 2004 să stabilească standarde pentru midii, pentru că se iroseau foarte multe. Se spera că midiile de calitate inferioară ar putea fi eliminate înainte de a fi vândute, iar midiile „standard” și „premium” ar putea fi clasificate și evaluate în consecință.

Midiile se consumă doar în lunile care conțin litera R

Știința spune că o midie închisă nu este neapărat rea

Experimentele arată că, în general, midiile își închid cochiliile atunci când sunt stresate, de exemplu, atunci când sunt expuse la căldură. Prin urmare, atunci când sunt gătite, cochiliile nu se deschid de obicei până când mușchiul care le ține unite devine slab.

În schimb, studiul Seafood Services Australia arată că midiile moarte de care ne facem cu toții griji fie au deja cochilii deschise care nu se închid, fie se deschid la fel de ușor ca cele vii în timpul procesului de gătire, deoarece mușchiul care ține cochilia închisă este moale. Pentru a face lucrurile și mai confuze, Ruello a descoperit că, în câteva cazuri, chiar dacă unele midii nu sunt gătite corespunzător, cochiliile lor se deschid oricum.

Mirosiți fructele de mare înainte de a le consuma

Prin urmare, o midie închisă are aceleași șanse de a vă îmbolnăvi ca și una deschisă. Din acest motiv e absolut necesar să mirosiți fructele de mare pentru a detecta orice miros neplăcut înainte de a le găti. Cum rămâne atunci cu credința că midiile închise sunt rele?

Vinovată este o scriitoare engleză de cărți de bucate pe nume Jane Grigson, care i-a avertizat pe consumatori în anii 1970 să renunțe la midiile care refuză să se deschidă. Două decenii mai târziu, sfatul ei a devenit de notorietate și abia după ce Ruello a făcut studiul său, sfatul a fost demitizat științific.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre