Simona Ionescu / Redactor Șef

O mare minciună! Clip fals cu banner anti Trump pe turnul Eiffel, distribuit în masă pe internet

O mare minciună! Clip fals cu banner anti Trump pe turnul Eiffel, distribuit în masă pe internet
Pe rețeaua de socializare Twitter a circulat, duminică, 22 noiembrie, un video în care aparent organizația Greenpeace atârnase la poalele turnul Eiffel un banner pe care scria “Donald Trump ratat”, acesta conținând și hashtagul “#resist”, dar si Greenpeace scris de mână.

Twitter-ul a luat foc în weekend, după ce un video aparent provenit de la Associated Press în care turnul Eiffel fusese “împobobit” cu un banner anti Trump a luat cu asalt rețeua de socializare fiind distribuit în masă și vizualizat de peste 150 de mii de ori de catre utilizatori.

“BREAKING: Greenpeace atârnă bannerul anti-Donald Trump de Turnul Eiffel.”, așa sună mesajul ce însoțea filmulețul de 45 de secunde ce a avut mii de distribuiri în câteva ore.” Deși clipul a ajuns inclusiv pe YouTube, cațiva utilizatori și-au dat seama că acesta era un fals și nu au ezitat să comenteze:

“Îmi pare rău că dezamăgesc pe toată lumea, dar acest video este un fake. Uite video original al AP (Associated Press): Greenpeace a Atârnat un banner pe 5 Mai 2017 în semn de protest împotriva unui candidat la prezidențiale”, a comentat utilizatorul Twitter, fiind urmat si de alții care și-au dat seama că filmarea nu este reală.

Protest împotriva lui Marine le Pen

În realitate, situația datează din 2017, cand Greenpeace a desfăşurat un banner pe Turnul Eiffel, cu un mesaj îndreptat împotriva Frontului Naţional. Candidata formaţiunii de extremă dreapta, Marine Le Pen, era finalista celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din acel an.

“Libertate, egalitate, fraternitate” era mesajul real de pe banner-ul desfăşurat de Greenpeace pe Turnul Eiffel, iar pe acesta se mai puteau citi cuvintele “#resist” şi “Greenpeace”.

“Nu putem rămâne spectatori în faţa riscului ca Frontul Naţional să câştige aceste alegeri”, declara Greenpeace Franţa la acea vreme.

Sursa foto: Twitter

Tudor Chirilă și polițistul Godină, replici acide din cauza unei petiții a actorilor adresată Guvernului

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre