O nouă șansă pentru bolnavi. Ministerul Sănătății extinde rețeaua de spitale pentru tratamentul AVC acut

În programul național „Acțiuni Prioritare – AVC”, este inclus Spitalul Clinic Județean de Urgență din Cluj-Napoca, Spitalul Municipal de Urgență din Moinești, Spitalul Municipal din Odorheiu Secuiesc și Spitalul Județean de Urgență din Slobozia.
Începând cu luna august, Spitalul Clinic Județean de Urgență din Cluj-Napoca va primi finanțare directă de la Ministerul Sănătății pentru a susține intervenții esențiale precum: fibrinoliza intraarterială, angioplastia percutană cu stent, embolizarea pentru anevrisme rupte, trombectomia și tromboplastia.
„Accesul rapid la tratament specializat este esențial pentru supraviețuirea și recuperarea pacienților cu AVC. Ministerul Sănătății își reafirmă angajamentul de a crește capacitatea de intervenție a sistemului sanitar și de a sprijini managerii de spitale care dezvoltă servicii medicale moderne și eficiente, în beneficiul pacienților.
Suntem alături de oameni și susținem acele echipe medicale care salvează vieți în fiecare zi. Încrederea ne face bine!”, este mesajul transmis pe rețeaua de socializare.
Alexandru Rogobete, ministrul Sănătății a subliniat totodată că „accesul rapid la tratament specializat poate face diferența dintre viață și moarte”, programul vizând reducerea dizabilităților și deceselor cauzate de AVC.
Accidentul vascular cerebral este a doua cauză de mortalitate în România, cu aproximativ 64.000 de cazuri anual, din care 55.000 sunt AVC ischemice, 7.500 hemoragice și 1.500 hemoragii subarahnoidiene.
Simptomele accidentului vascular cerebral variază în funcție de tipul și localizarea acestuia. Acestea pot include dureri bruște și severe de cap, amețeli, tulburări de echilibru și coordonare, dificultăți de vorbire sau înțelegere, slăbiciune sau amorțeală pe o parte a corpului.
De asemenea, pot să apară tulburări de vedere sau pierderea vederii la unul sau ambii ochi, precum și dificultate în a înțelege ce se întâmplă în jurul lor sau chiar dificultăți în a-și aminti informații simple. În cazurile severe, poate să apară și pierderea conștiinței.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook