Simona Ionescu / Redactor Șef

O nouă variantă sud-africană a coronavirusului. A ajuns deja în Europa și Asia

O nouă variantă sud-africană a coronavirusului. A ajuns deja în Europa și Asia
Cercetătorii sunt în alertă după ce au descoperit o nouă variantă sud-africană a coronavirusului. Cu mare viteză, aceasta s-a răspândit până în China, Noua Zeelandă și Europa.

În Africa de Sud a fost detectată o variantă a coronavirusului (C.1.2) care a suferit cele mai multe mutații față de orice altă variantă cunoscută. A fost descoperită în luna mai, dar s-a răspândit în Europa, Asia și Noua Zeelandă.

O nouă variantă sud-africană a coronavirusului

Noua variantă a virusului a suferit cele mai multe mutații față de ce se cunoștea până acum, scrie aljazeera.com. A fost detectată în luna mai și s-a răspândit cu mare viteză în provinciile sud-africane și șapte alte țări din Africa, Europa, Asia și Oceania. Noua variantă provoacă îngrijorări. Ar putea fi mai infecțioasă și ar putea evita efectul vaccinurilor.

Un studiul realizat de Institutul Național pentru Boli Transmisibile din Africa de Sud arată că aceasta conține multe mutații. O ”combinație” de alte variante cu transmisibilitate crescută și sensibilitate scăzută la anticorpii neutralizanți. Studiul apare după ce un doctor din Turcia a raportat că a fost identificată o nouă variantă în țară. Testele au detectat mutații care nu erau găsite la variantele curente numite de Organizația Mondială a Sănătății.

În Europa, sunt deja cazuri de îmbolnăvire cu această mutație în Portugalia, Anglia, Elveția.

Noua variantă se modifică rapid

Studiul a constatat că tulpina C.1.2 are o rată de mutație de aproximativ 41,8 mutații pe an. Asta înseamnă că este aproape de două ori mai rapidă decât rata actuală de mutație la nivel global a celorlalte variante.

Mai mult de jumătate din secvențele C.1.2 au 14 mutații, dar au fost observate mutații suplimentare în unele dintre secvențe, sugerând că evoluția în cadrul tulpinei este în curs.

Această combinație a mutațiilor, precum și modificările din alte părți ale virusului, probabil ajută virusul să se sustragă anticorpilor și răspunsurilor imunitare.

Cercetătorii au adăugat că e nevoie de mai multă cercetare pentru a înțelege exact impactul acestor mutații. Aceasta poate fi mai periculoasă decât varianta Delta. Sursa: aljazeera.com

Cifrele OMS

Până pe 29 august, în toată lumea au fost confirmate peste 216 milioane de cazuri. Au murit până acum peste 5 milioane de oameni, adică de aproape trei ori mai mulți decât în pandemiile anterioare.

Cele mai multe cazuri de îmbolnăvire sunt în Americi (de Nord, Centrală și de Sud), peste 83 de milioane de persoane. În Europa sunt 65 de milioane de cazuri. Sursa: OMS

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre