Simona Ionescu / Redactor Șef

O sportivă de elită a fugit din Rusia din cauza lui Putin. Autoritățile de la Moscova, surprinse de gest

O sportivă de elită a fugit din Rusia din cauza lui Putin. Autoritățile de la Moscova, surprinse de gest
Nu doar bărbații care nu doresc să fie trimiși de front fug din Rusia, ci și femeile. O fostă sportivă de elită s-ar fi refugiat în străinătate din cauza mobilizării parțiale decretate de Putin.

Anastasia Davydova, de 39 de ani, s-ar fi declarat nemulțumită și de anularea cantonamentelor sportivilor în străinătate, relatează agenția de știri de stat Tass. Davydova ocupa funcția de Secretar general al Comitetului Olimpic Rus.

Sportiva, alături de Vladimir Putin

De cinci ori medaliată cu aur la Jocurile Olimpice (Atena 2004, Beijing 2008, Londra 2021) în proba de înot sincron, Davydova ar fi anunțat deja că nu mai are de gând să se întoarcă în Rusia.

Deocamdată, Comitetul Olimpic Rus a anunțat că nu știe despre plecarea secretarului general din Rusia.

Cozi kilometrice la frontiere

Decizia lui Vladimir Putin de a ordona prima mobilizare militară din Rusia de la cel de-al Doilea Război Mondial a generat numeroase nemulțumiri.

Putin a anunțat mobilizarea a cel puțin 300.000 de ruși care au făcut serviciul militar obligatoriu, dar nu toți cei chemați la arme sunt în această situație. Mobilizarea a dus la plecarea în masă a bărbaţilor de vârstă militară, provocând ambuteiaje la frontiere.

Peste 260.000 de bărbați ar fi părăsit Rusia după ce Vladimir Putin a ordonat mobilizarea militară parțială a dezvăluit o sursă de la Kremlin pentru Novaya Gazeta, citând un raport al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB).

La Moscova se discută despre închiderea granițelor pentru bărbații care au vârstă de înrolare, după ce la frontiere s-au format cozi kilometrice. De teamă că vor fi trimiși la război, mulți bărbați ruși au ales să fugă din țară.

Citând o sursă de la Kremlin, Novaya Gazeta scrie că într-un raport al FSB din 25 septembrie se preciza că 261.000 de bărbați au părăsit Rusia în perioada de miercuri până sâmbătă seara. Aceeași sursă a publicației independente ruse spune însă că se îndoiește de autenticitatea datelor, întrucât FSB „nu a funcționat niciodată pe repede înainte”.

În primăvară, într-o situație similară, oficialii de la Moscova s-au bazat mai degrabă pe datele primite de la operatorii de telefonie mobilă, care vin mult mai greu, a mai spus sursa citată de Novaya Gazeta.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre