Simona Ionescu / Redactor Șef

Este oficial! Oamenii de știință au confirmat, în sfârșit, ce se află în interiorul Lunii

Este oficial! Oamenii de știință au confirmat, în sfârșit, ce se află în interiorul Lunii
Verdictul a fost dat. Până la urmă, oamenii de știință au spus ce au găsit în interiorul Lunii.

O investigație amănunțită a oamenilor de știință publicată în mai 2023 a constatat că nucleul interior al Lunii este, de fapt, o bilă solidă cu o densitate similară cu cea a fierului.

„Rezultatele noastre pun sub semnul întrebării evoluția câmpului magnetic al Lunii”

Acest lucru, speră cercetătorii, va ajuta la soluționarea unei lungi dezbateri referitor la „inima” interioară a Lunii. Este solidă sau topită? Și va duce la o înțelegere mai exactă a istoriei Lunii și, prin extensie, a sistemului solar.

„Rezultatele noastre pun sub semnul întrebării evoluția câmpului magnetic al Lunii datorită demonstrării existenței nucleului interior. Și susțin un scenariu global de răsturnare a mantalei care aduce informații substanțiale asupra cronologiei bombardamentului lunar în primul miliard de ani al sistemului solar”, a scris o echipă condusă de astronomul Arthur Briaud de la Centrul Național Francez pentru Cercetare Științifică din Franța.

Modul în care undele acustice generate de cutremurele de pământ se deplasează și se reflectă în materialul din interiorul unei planete sau al unei luni poate ajuta oamenii de știință să creeze o hartă detaliată a interiorului obiectului.

Au fost colectate date din experimentele de telemetrie cu laser lunar

Pentru a se lămuri odată pentru totdeauna, Briaud și colegii săi au colectat date din misiunile spațiale și din experimentele de telemetrie cu laser lunar pentru a compila un profil al diferitelor caracteristici lunare. Printre acestea se numără gradul de deformare a acesteia prin interacțiunea gravitațională cu Pământul, variația distanței sale față de Pământ și densitatea sa. Au efectuat modelări cu diferite tipuri de nucleu pentru a afla care se potrivea cel mai bine cu datele observaționale și au făcut constatări interesante.

Nucleul Lunii este asemănător cu cel al Pământului

Ce se află în interiorul Lunii

În primul rând, modelele care se asemănau cel mai mult cu ceea ce se știe despre Lună descriu o răsturnare activă în adâncul mantalei lunare. Acest lucru înseamnă că materialul mai dens din interiorul Lunii cade spre centru, iar materialul mai puțin dens se ridică.ț

Cercetătorii au descoperit că nucleul lunar este foarte asemănător cu cel al Pământului – cu un strat exterior fluid și un nucleu interior solid. Nucleul exterior are o rază de aproximativ 362 de kilometri, iar cel interior are o rază de aproximativ 258 de kilometri. Aceasta reprezintă aproximativ 15% din întreaga rază a Lunii.

Densitatea nucleului lunar este foarte apropiată de densitatea fierului

De asemenea, echipa a descoperit că nucleul interior are o densitate de aproximativ 7.822 de kilograme pe metru cub. Aceasta este foarte aproape de densitatea fierului. În 2011, o echipă condusă de Renee Weber, cercetător planetar de la NASA Marshall, a găsit un rezultat similar, folosind ceea ce erau atunci tehnici seismologice de ultimă generație pe datele Apollo pentru a studia nucleul lunar.

Aceștia au găsit dovezi ale existenței unui nucleu interior solid cu o rază de aproximativ 240 de kilometri și o densitate de aproximativ 8.000 de kilograme pe metru cub.

Câmpul magnetic al Lunii a început să scadă în urmă cu 3,2 miliarde de ani

Rezultatele lor, spun Briaud și echipa sa, reprezintă o confirmare a acelor descoperiri anterioare și constituie un argument destul de puternic în favoarea unui nucleu lunar asemănător cu cel al Pământului. Iar acest lucru are câteva implicații interesante pentru evoluția Lunii. La scurt timp după ce s-a format,

Luna avea un câmp magnetic puternic, care a început să scadă în urmă cu aproximativ 3,2 miliarde de ani. Un astfel de câmp magnetic este generat de mișcarea și convecția din nucleu, astfel încât din ce este alcătuit nucleul lunar este profund relevant pentru modul în care și de ce a dispărut câmpul magnetic.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre