În 2010, purtând costumul de zeghe care a fost al bunicului său, Oana Mizil a mers în Parlament, s-a așezat la intrarea în plen și a protestat împotriva „Legii pensiilor” adoptată cu câteva zile în urmă în Camera Deputaților. Acum, nepoata lui Paul Niculescu Mizil a spus povestea adevărată.
„Aia era zeghe originală, de la Jilava. Am apărut cu zeghea, cu cănuța de metal, cu farfuria”
„Eram noi toți, deputații tineri, eu, Robert Negoiță, Nicu Bănicioiu, Carmen Moldovan, Victor Ponta. Făcusem un grup de deputați tineri, care vroia să iasă în evidență și să ne luptăm cu președintele Băsescu.
Și am hotărât să ne îmbrăcăm toți în zeghe. Eu am spus că o am pe cea a bunicului (n.r. Paul Niculescu Mizil). Aia era zeghe originală, de la Jilava. Am apărut cu zeghea, cu cănuța de metal, cu farfuria. Și ei trebuiau să se îmbrace în zeghe, fiecare lua de unde putea. Cu o seară înainte, pesemne că au fost sunați, speriați”, a povestit Oana Niculescu Mizil.
„Oana, fugi! Unde să mai fug în Parlament?”
„Și a doua zi dimineață ajung eu la Parlament, la ora 8.00, îmbrăcată frumos în zeghe, și dau telefoane întrebându-i unde sunt. Nicu mi-a spus: `Oana, fugi`. Unde să mai fug în Parlament?
Că-l vedeam pe președintele Băsescu cum se îndreaptă spre mine, toată presa era în fața mea. Am spus, asta e, am rămas singură, pentru că lașitatea e mare în societatea noastră. Și a venit spre mine Băsescu, știa tot ce se pusese la cale. Ori că a trădat unul dintre noi, ori că a fost informat”.
„Trec prin zid pentru ceea ce cred eu”
„Mi-a întins mâna și mi-a spus niște cuvinte foarte mari: „Pe tine te respect mai mult decât pe toți lașii ăia care te-au lăsat singură aici”. Asta pentru mine înseamnă foarte mult. A dat mâna cu mine și a plecat.
Și, ulterior, mi-a mai spus aceste cuvinte. Așa a fost să fie atunci, așa a fost să fiu condamnată și mai târziu. Trec prin zid pentru ceea ce cred eu, să mă lupt pentru valorile umane”, i-a spus Oana Mizil lui Denise Rifai în emisiunea de duminică seară de la Kanal D.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook