Simona Ionescu / Redactor Șef

Oficial al OMS, acuzat de agresiune sexuală. Au fost formulate împotriva sa trei acuzații

Oficial al OMS, acuzat de agresiune sexuală. Au fost formulate împotriva sa trei acuzații
Medicul Temo Waqanivalu din Fiji, un oficial important al diviziei de boli netransmisibile a călcat grav pe bec. În ultimii ani, împotriva sa au fost formulate trei acuzații de agresiune sexuală.

În ianuarie, medicul a fost desemnat presupusul autor al unui caz mediatizat de presupusă agresiune sexuală la Summitul Mondial pentru Sănătate de la Berlin în octombrie 2022. Atunci, Rosie James, o doctoriță britanică a anunțat pe contul de Twitter că  „a fost agresată sexual de un membru al personalului OMS” în timpul reuniunii.

Ce spune directorul general al OMS

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a reacționat imediat la msaj și i-a oferit ajutorul doctoriței, menționând că este „îngrozit” de acuzaţii. Acesta a afirmat că agenția are „toleranţă zero pentru agresiunea sexuală”. Când această acuzație a fost făcută, doctorul Temo a încercat să obțină un post de conducere la OMS în Asia.

Doctorul se află în „concediu administrativ”

Potrivit AP, Waqanivalu ar fi fost implicat într-un caz similar în 2018. Cu doar puțin timp în urmă, la începutul acestei luni, Financial Times a anunțat despre o a treia acuzație împotriva medicului Temo Waqanivalu, care a fost făcută în urma unui eveniment din 2017.

Pentru că „investigaţiile şi procesele administrative aferente sunt confidenţiale”, OMS a spus că nu poate oferi nici un fel de detalii despre cazul medicului. Totuși, OMS a menționat că Waqanivalu a rămas „în concediu administrativ în timpul anchetei”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre