Simona Ionescu / Redactor Șef

Orientul Mijlociu. Israel a rezistat atacului cu drone și rachete. Poziția SUA

Orientul Mijlociu. Israel a rezistat atacului cu drone și rachete. Poziția SUA
Iranul a trimis o salvă de circa 200 de rachete ca răspuns la un atac cu drone la începutul lunii aprilie în Siria, care a ucis 12 iranieni, inclusiv doi generali de top. Israel, cu ajutorul SUA, Mareea Britanie și Franța și folosind sistemele de interceptare și apărare aeriene au rezistat atacului nocturn.

Conflictul din Orientul Mijlociu a excaladat noaptea trecută prin atacul Israelului cu sute de drone și rachete de către Iran, țară ajutată militar și de alte state din zonă.Se vorbește, în această dimineață de 330 de drone și rachete, trimise către Israel.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că forțele americane au ajutat la interceptarea a zeci de drone și rachete iraniene lansate împotriva Israelului din Iran, Irak, Siria și Yemen.

Reacția președintelui SUA

În cursul nopții, ora României, președintele Joe Biden a avut intervenția publică anunțată în timpul atacului Iranului asupra Israelului.

”În cursul zilei de astăzi, Iranul – și reprezentanții săi care operează din Yemen, Siria și Irak – au lansat un atac aerian fără precedent împotriva unor instalații militare din Israel. Condamn aceste atacuri în cei mai fermi termeni posibili.

La indicațiile mele, pentru a sprijini apărarea Israelului, armata americană a deplasat în regiune avioane și distrugătoare de apărare împotriva rachetelor balistice în cursul săptămânii trecute. Datorită acestor desfășurări și a abilității extraordinare a militarilor noștri, am ajutat Israelul să doboare aproape toate dronele și rachetele care au venit.

Tocmai am vorbit cu prim-ministrul Netanyahu pentru a reafirma angajamentul de fier al Americii față de securitatea Israelului. I-am spus că Israelul a demonstrat o capacitate remarcabilă de a se apăra și de a învinge chiar și atacuri fără precedent – trimițând un mesaj clar dușmanilor săi că nu pot amenința în mod eficient securitatea Israelului.

Mâine, îi voi convoca pe colegii mei lideri din G7 pentru a coordona un răspuns diplomatic unitar la atacul nerușinat al Iranului. Echipa mea se va angaja cu omologii lor din întreaga regiune. Și vom rămâne în strânsă legătură cu liderii Israelului. Și, deși astăzi nu am asistat la atacuri asupra forțelor sau instalațiilor noastre, vom rămâne vigilenți la toate amenințările și nu vom ezita să luăm toate măsurile necesare pentru a ne proteja poporul”, a declarat președintele Joe Biden.

Poziția Iranului

Misiunea Iranului la ONU a scris pe X: „Desfășurată pe baza articolului 51 din Carta ONU referitoare la legitima apărare, acțiunea militară a Iranului a fost ca răspuns la agresiunea regimului sionist împotriva sediilor noastre diplomatice din Damasc.

„Problema poate fi considerată încheiată. Cu toate acestea, în cazul în care regimul israelian va face o altă greșeală, răspunsul Iranului va fi considerabil mai sever. Este un conflict între Iran și regimul israelian necinstit, de care SUA trebuie să stea departe!”.

Până la această oră, asupra conflictului nu s-au pronunțat state importante ca Rusia, China și Turcia.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre