Simona Ionescu / Redactor Șef

Papa, noi declarații revoluționare: „Plăcerile sunt de la Dumnezeu”

Papa, noi declarații revoluționare: „Plăcerile sunt de la Dumnezeu”
Papa Francisc face noi declarații revoluționare, pe subiecte „delicate” pe care le-a abordat și în trecut, și care au atras valuri de reacții. El vorbește despre plăceri, care sunt un dar de la Dumnezeu, în viziunea sa.

Și în trecut suveranul pontif a comentat că oamenii trebuie să se iubească, așa e legea divină, și, mai mult, a susținut necesitatea educației sexuale.

Critic al bigotismului care a făcut uneori legea în cadrul Bisericii Catolice, Papa Francisc consideră că plăcerea culinară şi cea sexuală „sunt pur şi simplu de natură divină”, se arată într-un volum de interviuri publicat miercuri în Italia, informează AFP.

Cartea, ce conţine trei interviuri, se intitulează „Terra Futura, Conversaţii cu Papa Francisc despre ecologia integrală” şi a fost redactat de fondatorul „slow food” – concept creat în anii 80, fiind focalizată pe viziunea extrem de socială a papei Francisc asupra ecologiei, evidenţiată şi în enciclica sa „Laudato Si”, publicată în 2015.

„Biserica a condamnat plăcerea inumană, brută, vulgară, dar, în schimb, a acceptat întotdeauna plăcerea umană, sobră, morală. (…) Plăcerea vine direct de la Dumnezeu, ea nu este nici catolică, nici creştină, sau altceva, este pur şi simplu divină. (…)


Ilinca Vandici rupe tăcerea. De ce a trimis-o bărbatul la psiholog

Mai întâi a făcut 5 copii, apoi s-a însurat. La mulți ani, Hugh Grant!


Plăcerea de a mânca ne foloseşte pentru a ne păstra sănătatea mâncând, la fel cum plăcerea sexuală este făcută pentru a face iubirea să fie mai frumoasă şi pentru a garanta perpetuarea speciei”, a declarat Suveranul Pontif, răspunzând întrebărilor puse de Carlo Petrini, scriitor şi expert italian în gastronomie.

Papa și bigotismul creștin

Papa se opune categoric „unei moralităţi bigote” ce refuză noţiunea de plăcere, care a existat în istoria Bisericii Catolice şi care constituie „o interpretare greşită a mesajului creştin”. Acea viziune „a făcut uriaşe pagube, care se resimt puternic încă şi în ziua de azi în anumite cazuri”, a spus Papa.

„Din contră, plăcerea de a mânca, la fel ca plăcerea sexuală, vin de la Dumnezeu”, a insistat Papa Francisc, liderul spiritual a peste 1,3 miliarde de catolici din lumea întreagă.

În carte, Papa Francisc aminteşte admiraţia pentru filmul „Festinul Babettei”, a cărui acţiune se desfăşoară într-o comunitate protestantă daneză ultra-puritană din secolul al XIX-lea, invitată să participe la un somptuos banchet pregătit de o bucătăreasă franceză care a câştigat la loterie.

Sursa foto: Adrian Pîclișan

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre