Simona Ionescu / Redactor Șef

Părinții își pot lua liber de la muncă, dacă profesorii sunt în grevă. Iată condițiile

Părinții își pot lua liber de la muncă, dacă profesorii sunt în grevă. Iată condițiile
Zilele acestea, programul elevilor, dar și al părinților, este dat peste cap din cauza grevei profesorilor. În cazul în care profesorii nu vor mai veni la școală, este bine de știut pentru părinți că își pot lua zile libere de la serviciu.

Azi, 17 mai, de exemplu, timp de două ore, între 11 și 13, elevii nu au făcut ore, pentru că profesorii au fost în grevă. În cazul în care greva se va prelungi, iar profesorii nu vor mai veni deloc la școală, părinții elevilor au mai multe opțiuni.

Sindicatele din învățământ amenință că este posibil ca din data de 22 mai să declanșeze o grevă generală. În cazul în care se vor ține de cuvânt, părinții vor trebui să găsească soluții pentru a sta acasă cu copiii. Iată ce opțiuni au:

Zile libere plătite

Legea nr. 19/2020 le permite părinților să ceară zile libere plătite pentru supravegherea copiilor în situaţiile în care activitatea şcolilor, grădiniţelor şi creşelor este suspendată sau închisă temporar din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile (inundații sau ninsori abundente) sau a altor situații extreme decretate de autorități. „Se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, inclusiv pe perioada vacanțelor școlare, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ și a unităților de educație ante-preșcolară, ca urmare a stării de urgență decretate în condițiile legii”, mai prevede lege. Prin urmare, situația unor greve declanșate de cadrele didactice nu s-ar putea încadra în premisele Legii 19/2020.

Concediul de odihnă sau fără plată

Potrivit Codului Muncii, părinții pot solicita concediu de odihnă sau concediu fără plată, în caz de urgență. Așadar, în caz de grevă, părinții ar putea avea și opțiunea concediului pentru a sta cu cei mici.

Telemunca

Părinții de copii mici pot opta, la job, și pentru telemuncă, pe perioada grevei, doar în cazul în care slujba permite acest lucru. În cazul telemuncii, practică dobândită de foarte mulți în pandemia de Covid, angajatul ar trebui să-și poată duce la îndeplinire atribuțiile de muncă folosind tehnologia informației și comunicațiilor.

Învoirea de la slujbă și recuperarea muncii suplimentare

O altă variantă ar mai fi înțelegerea amiabilă cu șeful sau cu angajatorului. Mai pe românește, învoirea de la job, cu înțelegerea de a recupera zilele libere cu alte ocazii.

Sindicaliștii au cerut public părinților să țină copiii acasă

„Fac apel către părinți să înțeleagă și recomandăm, în același timp, să țină copiii acasă, pentru că sunt foarte multe situații în care 100% au votat pentru grevă sau procentele sunt foarte mari (…) Este mai înțelept să rămână copiii acasă decât să vină la școală și să nu aibă cine să stea cu ei. Acolo unde sunt colegi care au spus nu, nu au decât să se ocupe de ei, dar grevă înseamnă încetarea lucrului și nu se pun absențe, nu se predă, nu se evaluează (…) De aceea, părinții trebuie să fie alături de noi, să înțeleagă că dacă ai lor copii vor să aibă un învățământ de calitate nu se poate ca dascălii să fie în continuare umiliți, nu se poate ca în anul 2023 un profesor debutant să câștige 2.500 de lei”, a declarat președintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hăncescu, citat de HotNews.ro.

 

 

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre