Simona Ionescu / Redactor Șef

Parisul e în şoc. Celebra personalitate, chemată în fața completului de judecată. Acuzațiile sunt teribile

Parisul e în şoc. Celebra personalitate, chemată în fața completului de judecată. Acuzațiile sunt teribile
Procesul celebrei actrițe Isabelle Adjani începe la Paris. Întreaga comunitate artistică este curioasă care va fi deznodământul.

Vedeta de cinema Isabelle Adjani este așteptată, joi, în fața completului de judecată de la Paris. Pe numele acesteia există capete de acuzare multiple și deosebit de grave. Conform AFP citată de Agerpres, actrița e acuzată că a disimulat o donaţie sub forma unui împrumut şi că şi-a stabilit în mod fictiv domiciliul în Portugalia, pentru a  nu plătim impozitele legale în țara sa.

Acum în vârstă de 68 de ani, Isabelle Adjani este vizată de anchetatori încă din anul 2016 în urma scandalului Panama Papers. În dezvăluirile făcute de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ), actrița era menționată ca deţinătoare a unei companii în Insulele Virgine Britanice. Investigaţiile nu au putut demonstra vreo infracţiune asociată cu acea companie offshore, dar au scos la iveală alte suspiciuni, iar acestea au dus la o citaţie din partea Parchetului Naţional Financiar de a se prezenta în instanţă.

Isabelle Adjani, chemată în fața completului de judecată

Pe de o parte, ridică semne de întrebare suma de 2 milioane de euro care i-a fost transferată de Mamadou Diagna Ndiaye. Acesta este un influent om de afaceri senegalez, mai precis, preşedintele Comitetului naţional olimpic şi sportiv din Senegal şi totodată membru al Comitetului Internaţional Olimpic. În loc să notifice fiscul cu privire la donație, actrița a trecut banii drept „împrumut”. Iar acest lucru i-a permis să păstreze banii și să nu plătească taxe de transfer ce ar fi ajuns la 1,2 milioane de euro.

Isabelle Adjani este acuzată că s-a mutat fictiv și că a mințit cu privire la încasarea unei sume mari de bani, ca să scape de impozite (Sursa foto: Instagram)

Actriţei i se reproşează și că şi-a stabilit în mod fictiv domiciliul în Portugalia, evitând astfel plata unui impozit pe venit în valoare de 236.000 de euro, în doi ani de zile.

Ce spun avocații vedetei

Avocații vedetei sunt pregătiți, afirmă ei, să demonstreze în instanță că niciunul din capetele de acuzare nu se susține. Ei spun că au documente care vor demonstra cum clienta lor a fost împrumutată cu 2 milioane de euro, în 2013, de către „un prieten apropiat”. Conform acestora, împrumutul ar fi fost înregistrat ca atare la Administraţia fiscală franceză și „se află astăzi într-un stadiu avansat de rambursare”.

În legătură cu domiciliul declarat al artistei, care reprezintă și rezidența ei fiscală, în anii 2016 și 2017, avocații susțin că Isabelle Adjani „nu mai are astăzi nicio datorie fiscală, nici în Franţa, nici în Portugalia, şi a plătit tot ceea ce datora”.

Filmele în care joacă Isabelle Adjani au fost mereu foarte bine apreciate de public (Sursa foto: Instagram)

Isabelle Adjani a fost și rămâne una din cele mai bine cotate actrițe franceze, perioada ei de glorie fiind în  anii 1980 -1990. În ultima vreme, nu a mai apărut așa des în filme, însă continuă să facă senzaţie cu fiecare interpretare a sa din producţii de film, teatru şi televiziune. Pentru procesul de azi, apărarea va cere amânarea cauzei invocând faptul că actrița se află în SUA, de unde nu poate pleca din cauza unei „boli acute care a fost certificată de un medic newyorkez”.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre