O altă întrebare interesantă, pusă în cadrul dezbaterii electorale de la Digi 24, a fost cu referire la opțiunile partidelor politice pentru legiferarea parteneriatului civil dintre persoane de același sex. Se va întâmpla ceva în acest sens în următorii 4 ani? Vor sau nu partidele să inițieze o asemenea lege pentru comunitatea LGBT?
Parteneriat civil: Pro sau Contra?
Cioloș (USR-PLUS): Până și PSD susține acest lucru. Fiecare cetățean are dreptul să decidă cine cu cine să trăiască. Noi suntem pro, așa cum România s-a și angajat deja s-o facă la Uniunea Europeană.
Tanczos Barna (UDMR): Este dreptul fiecărui bărbat, femeie cum vor să trăiască împreună.
Rafila (PSD): Trebuie să fie o expresie a legislației coordonate la nivelul UE și trebuie respectat.
Ponta (PRO România): Și eu sunt de părere că fiecare face acasă ce vrea. Aș vota împotriva dreptului de a adopta pentru persoanele de același sex.
Sighiartău (PNL): Toate comunitățile s-au format în jurul familiei și toate politicile trebuie să meargă înspre familie. Familii puternice înseamnă țară puternică și trebuie întărit acest lucru.
Tomac (PMP): Cred că trebuie să-i respectăm pe toți cetățenii. Este nepotrivită o asemenea abordare acum. Poziția noastră va fi de abținere, dacă nu împotrivă.
Care este situația propunerii de parteneriat civil în momentul de față
Parteneriatul civil, inclusiv pentru persoane de același sex, ar putea fi reglementat anul viitor după decizia CEDO, care se așteaptă să fie pronunțată împotriva României, după cum a declarat în luna septembrie șeful Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos.
Prin această decizie, Parlamentul de la București va fi obligat să adopte legea parteneriatului civil, prin care și cuplurile de același sex să aibă drepturi administrative similare cu persoanele căsătorite: să ia decizii unul în numele celuilalt la spital, să se poată ocupa de ceremoniile funerare, să se moștenească unul pe celălalt etc. Proiectele privind parteneriatul civil depuse la Parlament, inclusiv textul scris de CNCD, exclud, însă, posibilitatea adopției de către cuplurile de același sex.
Curtea Constituțională din România s-a pronunțat deja asupra acestui aspect, într-o cauză în care a fost sesizată.
„CCR admite în excepția de neconstiuționalitate, că urmând jurisprudența CEDO, aceste cupluri au dreptul la recunoaștere și protecție. Ca urmare factorul politic va fi obligat să accepte o legislație privind parteneriatul civil”
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook