Simona Ionescu / Redactor Șef

Pașaportul românesc e unul dintre cele mai tari din lume

Pașaportul românesc e unul dintre cele mai tari din lume
În fiecare an, Henley Passport Index clasează paşapoartele din lumea întreagă în funcţie de câte ţări pot fi vizitate prezentând doar actul de identitate, fără să fie cenesară viza.  Ghiciți care e pașaportul cel mai tare! Dar să știți că nici cel românesc nu stă deloc rău.

Chiar dacă suntem codați la multe, avem o veste bună: pașaportul românesc e unul dintre cele mai tari din lume.

Clasamentul nu ţine seama de restricţiile impuse de pandemia de Covid-19. Henley & Partners, societatea de consultanţă care, de 16 ani realizează anual clasamentul celor mai puternice paşapoarte din lume îşi bazează topul pe datele furnizate de Asociaţia transportului aerian internaţional (IATA).

Pentru al 4-lea an consecutiv, Japonia se clasează pe locul întâi. Cu un paşaport japonez se pot vizita vizită fără viză 191 de state din lume din cele 195 recunoscute oficial. Pe locul secund se află pașaportul  din Singapore cu posibilitatea de a intra, fără viză, în țări. Pe locul al treilea, la egalitate, cu 189 de posibilități, se află Coreea de Sud şi Germania.

Franţa ocupă locul 6 mondial, alături de Irlanda, Olanda, Portugalia şi Suedia. Paşapoartele acestor ţări permit călătorii fără viză în 186 de state diferite. Americanii urmează imediat după, pe locul 7.

Cum am spus și pașaportul românesc e unul dintre cele mai tari din lume. România se află pe locul 17 mondial, iar românii pot accesa, în baza pașaportului, fără să necesite viză, un număr de  172 de ţări. Vecinii noștri vorbitori de limbă română, cei din Republica Moldova, pot călători fără viză cu pașaportul național în doar 120 de state, ceea ce pune ţara pe locul 47 mondial.

La coada clasamentului se află Afganistanul. Cu un paşaport afgan poţi merge fără viză doar în 26 de ţări.

Cât de discretă e fiica Loredanei Groza. Și cât de frumoasă!

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre