Simona Ionescu / Redactor Șef

Nu e glumă! Vreți să deveniți păstori, vă puteți înscrie la Prima Academie de ciobani

Nu e glumă! Vreți să deveniți păstori, vă puteți înscrie la Prima Academie de ciobani
Bulgaria lansează prima Academie pentru ciobani în încercarea de a păstra vechea profesie.

Există acum o școală oficială în Bulgaria, unde puteți merge să învățați cum să fiți cioban. Școala se numește Academia pentru ciobani „Todorovi koshari”, preluând un refren dintr-un cântec popular, al cărui text pătrunde în sufletul profesiei străvechi.

La primul sezon participă 20 de viitori ciobani și opt copii

Academia este situată la înălțime, pe pantele muntelui Pirin, lângă micul sat Vlahi din sud-vestul Bulgariei. Cadrul este cât se poate de idilic și pastoral, fiind locul perfect pentru a învăța meseria de îngrijitor de oi, departe de agitația lumii moderne. Academia își propune să reunească persoanele interesate să devină ciobani, să restabilească practicile tradiționale uitate și să păstreze rasele indigene.

Fiecare dintre cele patru sezoane de formare din cadrul academiei va oferi o introducere în istoria raselor autohtone din Bulgaria, în confecționarea stânei de oi, în pășunatul și mulsul animalelor, în curățarea pășunilor și în practicile tradiționale de creștere a animalelor. Peste 20 de viitori ciobani și opt copii participă la primul sezon de formare.

Cele patru sezoane de formare de la Academie îi va ajuta pe studenți să se familiarizeze cu istoria raselor autohtone din țară

Păstoritul era o activitate importantă în Bulgaria, o țară a cărei economie se baza în trecut preponderent pe agricultură și, chiar dacă acest lucru se schimbă, tradiții precum legumicultura și creșterea animalelor sunt încă venerate.

S-a deschis prima Academie pentru ciobani în Bulgaria

Cu toate acestea, în trecut, acest tip de abilități se transmiteau din tată în fiu, iar în zilele noastre ar putea fi greu să le înveți chiar dacă ai vrea.

Acesta este genul de lacună pe care Academia Păstorilor încearcă să o umple prin crearea unui curriculum de păstorit. Fiecare dintre cele patru sezoane de formare de la Academie îi va ajuta pe studenți să se familiarizeze cu istoria raselor autohtone din țară, cu confecționarea țarcurilor, cu pășunatul și mulsul animalelor, cu curățarea pășunilor și cu învățarea practicilor tradiționale în creșterea animalelor.

Se dorește supraviețuirea oilor Karakachan și a caprelor de munte cu părul lung

Organizatorii din spatele Academiei speră că vor putea asigura supraviețuirea raselor autohtone de oi și capre, precum oaia Karakachan și capra de munte cu părul lung. Rasele tradiționale de animale domestice oferă biodiversitate și un fond genetic local valoros, subliniază organizatorii Academiei, potrivit Agenției bulgare de știri. Cele două rase joacă un rol important în menținerea echilibrului ecosistemelor din regiunile muntoase din țara balcanică.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre