Pensie de mizerie după 35 de ani de cotizare. Cu ce se confruntă românii în calcularea făcută de stat

Pensie de mizerie după 35 de ani de cotizare. Cu ce se confruntă românii în calcularea făcută de stat
Ați cotizat la stat timp de 35 de ani? Aveți salariul minim pe economie, de 3000 de lei? Iată ce pensie veți primi.

Cei care vor ieși la pensie vor avea de suferit, pentru că pensia nu le va asigura traiul de care au nevoie, după o viață de muncă.

Potrivit specialiștilor, după ce se vor pensiona, cea mai mare parte a românilor nu încasează toți banii care au fost opriți de stat în perioada cât au cotizat. De exemplu, după 35 de ani de muncă, veți avea de încasat doar jumătate din sumă. Potrivit informațiilor oferite de economistul Adrian Codîrlașu, în medie românii încasează o pensie o perioadă de 12 ani după ce ies din activitate.

Deși, cotizează lunar cu 21,25% din salariu. La salariul minim pe economie, brutul este de aproape 1900 de lei, iar pensia este una care nu vă ajunge aproape la nimic. Calculele au scos la iveală faptul că dintr-un salariu minim, după 35 de ani de muncă, un român primește aproximativ 1260 de lei.

Cine poate cere recalcularea pensiei

Un subiect care îi interesează pe toți românii este recalcularea pensiei, care poate fi cerută făcând o solicitare, alături de câteva acte.

Pot cere recalcularea pensiei doar cei care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului la pensie pentru limita de vârstă. De asemenea, pot să-și recalculeze pensia și persoanele care au mai lucrat și după ce au împlinit vârsta de pensionare, apoi au ieșit la pensie.

„Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat”

„Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare. Numărul de puncte realizat în fiecare lună se însumează, iar prin împărţirea la 12 rezultă punctajul anual al asiguratului în anul respectiv.

Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică”, spune Casa Națională de Pensii Publice.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre