Simona Ionescu / Redactor Șef

Perseide 2023. Cum afectează zodiile acest fenomen astronomic spectaculos

Perseide 2023. Cum afectează zodiile acest fenomen astronomic spectaculos
În fiecare an, luna august aduce cu sine un fenomen astronomic extraordinar. E vorba de ploaia de stele căzătoare, cunoscută sub numele de Perseide.

Apogeul acestui fenomen astronomic va atins în noaptea dinspre 12 spre 13 august, când Perseidele vor putea fi ușor de văzut pe cer, informează site-ul Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu. Cel mai bine le puteți zări după miezul nopții până dimineața.

Înfruntați-vă temerile și asumați-vă responsabilitățile

Specialiștii spun că e momentul să nu mai fugim de problemele pe care le avem și să facem tot ce putem să ne confruntăm cu acestea și, cu multă răbdare, să le rezolvăm. Reflectați mai mult asupra propriei persoane, observați unde greșiți și asumați-vă responsabilitatea în tot ceea ce faceți, înfruntând temerile într-un mod constructiv.

Perseidele sunt una dintre cele mai strălucitoare ploi de meteoriți ale anului. Acestea au loc în fiecare an între 17 iulie și 24 august și tind să atingă apogeul în jurul datei de 12-13 august.

Cometa Swift-Tuttle

Alcătuite din mici resturi spațiale de la cometa Swift-Tuttle, Perseidele sunt numite după constelația Perseus. Acest lucru se datorează faptului că direcția, sau radiantul, din care ploaia pare să vină pe cer se află în aceeași direcție cu Perseus.

Perside 2023

Perseidele sunt foarte căutate de astronomi și de observatorii de stele, deoarece în majoritatea anilor, la apogeu, se pot vedea între 60 și 100 de meteori într-o oră, dintr-un loc întunecat.

Sfaturi pentru a vedea cât mai bine Perseidele

Nu aveți nevoie de echipament special sau de multe abilități pentru a vedea o ploaie de meteoriți. Chiar dacă pentru a vedea o ploaie de meteoriți nu aveți nevoie decât de un cer senin și multă răbdare aceste sfaturi vă pot ajuta să vă maximizați experiența de observare a stelelor căzătoare.

Găsiți un loc de observare izolat, departe de luminile orașului. Odată ajunși la locul de desfășurare, este posibil ca ochii să aibă nevoie de 15 până la 20 de minute pentru a se obișnui cu întunericul. Îmbrăcați-vă în funcție de vreme și asigurați-vă că vă simțiți confortabil, mai ales dacă intenționați să stați mult timp afară. Luați o pătură sau un scaun confortabil întrucât observarea meteorilor poate fi un joc de așteptare.

Odată ce ați găsit locul de observare, întindeți-vă pe jos și priviți cerul. Cu cât radiantul este mai sus de orizont, cu atât mai mulți meteoriți veți vedea. Ploile de meteoriți par să provină de la radiant, dar meteoriții pot apărea în orice parte a cerului. Meteorii Perseidelor tind să se întărească ca număr pe măsură ce noaptea se adâncește până în primele ore ale dimineții.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre