Simona Ionescu / Redactor Șef

Peru clasifică persoanele transgender, nonbinare și intersexuale ca fiind „bolnave mintal”

Peru clasifică persoanele transgender, nonbinare și intersexuale ca fiind „bolnave mintal”
Guvernul peruan a clasificat oficial persoanele transgender, nonbinare și intersexuale ca fiind „bolnave mintal”. Persoanele trans nu vor fi obligate să urmeze terapii de conversie.

Decizia controversată a fost luată pentru a se asigura că serviciile de sănătate publică din țară pot „garanta o acoperire completă a asistenței medicale pentru sănătatea mintală” pentru comunitatea transsexuală, a explicat ministerul sănătății din Peru, potrivit Telegraph.

Persoanele trans nu vor fi obligate să urmeze terapii de conversie

Se presupune că decretul va modifica limbajul din Planul Esențial de Asigurări de Sănătate pentru a reflecta faptul că persoanele trans și intersexuale au o tulburare mintală, a relatat publicația LGBTQ+ Pink News.

În pofida acestei schimbări, persoanele trans și alte persoane LGBTQ+ nu vor fi obligate să urmeze terapii de conversie, a insistat Ministerul Sănătății într-o declarație emisă vineri, a relatat publicația. Executivul comitatului Nassau promite că va face apel după ce un judecător a interzis sporturile transsexualilor.

„Nu are nimic mai bun de făcut decât să includă persoanele trans în categoria bolilor mintale”

Decretul s-a confruntat imediat cu reacții negative din partea comunității LGBTQ+. Sursă foto: nypost.com

Consiliul Regenților din statul New York va adopta o regulă „neutră” pentru sporturile școlare, la câteva luni după ce executivul comitatului Nassau, Bruce Blakeman, a interzis fetelor transsexuale să participe la sporturi pentru fete în facilitățile administrate de comitat.

Cu toate acestea, grupurile de activiști LGBTQ+ din Peru au criticat decizia ca fiind un pas înapoi major în lupta pentru drepturile și siguranța lor. „La 100 de ani de la dezincriminarea homosexualității, @Minsa_Peru nu are nimic mai bun de făcut decât să includă persoanele trans în categoria bolilor mintale”, a scris pe X Jheinser Pacaya, director al OutfestPeru.

„Nu poți ignora contextul în care acest lucru se întâmplă într-o societate super-conservatoare”

Percy Mayta-Tristán, cercetător medical la Universitatea Științifică de Sud din Lima, a declarat pentru Telegraph că această decizie arată o lipsă de conștientizare a complexității problemelor LGBTQ+.

„Nu poți ignora contextul în care acest lucru se întâmplă într-o societate super-conservatoare, în care comunitatea LGBTQ nu are drepturi și în care etichetarea lor ca bolnavi mintal deschide ușa către terapia de conversie”, a explicat specialistul. Potrivit nypost.com, președintele Peru, Dina Boluarte a semnat decretul săptămâna trecută. 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre