Simona Ionescu / Redactor Șef

Ploaia de meteoriți Geminide atinge punctul culminant în seara de 14 decembrie. Datează de 200 de ani

Ploaia de meteoriți Geminide atinge punctul culminant în seara de 14 decembrie. Datează de 200 de ani
Ploaia de meteoriți Geminide are loc între 19 noiembrie și 24 decembrie și va atinge punctul culminant în nopțile de 13 și 14 decembrie.

Specialiștii susțin că 2023 este un an excelent pentru observarea ploii de meteoriți Geminide, deoarece va atinge apogeul în noaptea de 14 decembrie. Atunci când nu există interferențe de la lumina lunii, observatorii cerului pot vedea până la 150 de meteori pe oră în orele de vârf, potrivit Societății Americane de Meteori.

Meteori strălucitori și… furioși

Spre deosebire de majoritatea ploilor de meteoriți pe care îi vedem pe Pământ, Geminidele sunt produsul unui asteroid. Ploaia produce meteori strălucitori asociați cu asteroidul Phaethon, o rocă albastră ciudată care acționează ca o cometă. Geminidele sunt considerate una dintre cele mai bune ploi de meteoriți din fiecare an, deoarece meteorii individuali sunt strălucitori și apar rapid și furios.

Potrivit înregistrărilor cunoscute, ploaia de meteoriți Geminide este veche de aproape 200 de ani. Prima observație înregistrată a fost în 1833 de pe o barcă de pe râul Mississippi.

Pe 14 ianuarie va fi apogeul Geminidelor

Ploaia de meteoriți Geminide pare să provină aproximativ din direcția constelației Gemeni

Deși este cel mai bine vizibil din emisfera nordică, meteorii Geminide pot fi observați și din emisfera sudică. Ploile de meteori sunt denumite după constelația din care par să emane meteorii, cunoscută sub numele de radiant. Din perspectiva Pământului, ploaia de meteoriți Geminide pare să provină aproximativ din direcția constelației Gemeni.

Specialiștii afirmă că Gemenii sunt destul de ușor de reperat pe cerul nopții, deoarece se află la nord-est de constelația Orion, între constelațiile Taur și Rac. Iar cele mai strălucitoare două stele din constelație, Castor și Pollux, reprezintă capetele gemenilor Gemeni. Oamenii de știință susțin că nu trebuie să vă uitați direct la Gemeni pentru a găsi meteoriții Geminide, deoarece stelele căzătoare vor fi vizibile pe tot cerul nopții. Priviți în jurul constelațiilor din apropiere, altfel s-ar putea să ratați cele mai spectaculoase Geminide.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre