Simona Ionescu / Redactor Șef

Povestea diamantului „neprețuit” despre care nimeni nu știe unde este

Povestea diamantului „neprețuit” despre care nimeni nu știe unde este
În timp ce unele diamante au povești lungi și complicate, istoria „Diamantului Centenar” este una destul de scurtă.  Dar prelucrarea lui a fost adevărata poveste și a durat cu anii. După care nimeni nu știe unde e piatra prețioasă de neprețuit.

Centenary Diamond”, de 273,85 carate, cu o greutate de 54,770 grame, este unul dintre cele mai cunoscute și frumoase diamante din lume. Descoperit în 17 iulie 1986 în Premier Mine, o mină de diamante subterană din Africa de Sud, „Centenary Diamond” a fost prelucrat timp de trei ani de o echipă condusă de renumitul șlefuitor de diamante Gabi Tolkowsky. Are fix 247 de fațete. Valoarea sa este estimată la peste 90 de milioane de dolari.

Diamantul a fost descoperit cu ajutorul unui sistem de imagistică cu raze X. Această piatră masivă cântărea 599 carate (119,8 grame), netăiată.  Este al treilea cel mai mare diamant care a ieșit din Premier Mine și este impecabil.

Diamantul Centenarului” a fost prezentat în mod formal în timpul sărbătorii Centenare a minelor consolidate De Beers, din 11 mai 1988. Julian Oglivie Thompson, președintele la acea vreme, a declarat: „Am recuperat la Premier Mine un diamant de 599 carate, care este perfect  la culoare – într-adevăr, este unul dintre cele mai mari diamante de culoare de top găsite vreodată.  Bineînțeles, va fi numit Diamantul Centenarului”.

Diamantul cu 247 de fațete, prelucrat în trei ani

Tăierea unei pietre valoroase, ca să nu mai vorbim de dimensiunile impresionante – precum „Diamantul Centenarului” necesită expertiză.  De Beers l-a ales pe renumitul șlefuitor de diamante Gabi Tolkowsky pentru a conduce echipa responsabilă de sarcină.

Un grup special ales de paznici, ingineri și electricienii au fost repartizați echipei condusă de acesta și a fost proiectată o cameră subterană specială pentru a facilita operațiunea.  Vibrațiile mecanice, variațiile de temperatură și alți factori care ar putea interfera cu tăierea pietrei au fost reduse la minimum, contribuind la reducerea potențialului de erori costisitoare care ar putea face ca istoria diamantului centenar să ia o schimbare în rău. În total, pentru șlefuirea diamantului, s-a lucrat trei ani.

Numai operațiunea de tăiere manuală a durat 154 de zile, în final ajungându-se la o bijuterie în formă de ou.  Echipa a prezentat 13 modele diferite, De Beers, recomandând cu tărie designul modificat în formă de inimă.  Documentele însoțitoare relevă: „Efectiv, „Diamantul Centenarului” are forma unei inimi, dar nu are o canelură.  Imaginea pe care echipa o avea în minte era o formă care să împodobească turbanul unui sultan sau al unui maharajah”. În final, imaginea s-a fixat pe forma inimii, iar echipa a continuat să taie diamantul.

Diamantul Centenarului” a fost finalizat în sfârșit în februarie 1991. Această magnifică bijuterie are un total de 247 fațete, inclusiv 164 pe pavilion și coroană și alte 83 pe brâu.  Deși valoarea „Diamantului Centenarului” nu a fost niciodată evaluată public, piatra a fost asigurată pentru mai mult de 100 de milioane de dolari la momentul dezvăluirii sale publice în 1991.

Unde a dispărut „Diamantul Centenarului”

De Beers Corporation a împrumutat „Diamantul Centenar” Marii Britanii, piatra fiind expusă în Turnul Londrei, timp de câțiva ani.  Există un mister în jurul proprietății actuale a pietrei;  se crede că „Diamantul Centenar” nu mai este deținut de De Beers, totuși noul proprietar este necunoscut.  De Beers, invocând politica sa strictă de confidențialitate, a refuzat să comenteze asupra acestui subiect.

Dintre diamantele de culoare superioară, numai diamantele „Cullinan I” și „Cullinan II” sunt mai mari decât „Centenarul”.  În 1991, Nicholas Oppenheimer, pe atunci vicepreședinte al De Beers, a făcut o declarație interesantă: „Cine poate pune preț pe o astfel de piatră?”  Având în vedere misterul profund din jurul locației sale, piatra este una despre care mulți ar dori să afle mai multe.  În ceea ce privește valoarea „Diamantului Centenarului”, nimeni nu este sigur.  Deoarece este unic, de o asemenea dimensiune și puritate, este pur și simplu „neprețuit”.

Sursa: Worthy.com

Khloé Kardashian se laudă cu un cadou de 4000 de dolari în timpul pandemiei. Fanii ei sunt revoltați

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre